Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Finská NSFAP usiluje o politickou registraci. Předložený program se opírá o Hitlerovu NSDAP.

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Národně socialistická strana, která ve Finsku usiluje o politickou registraci, státním úřadům předložila jen mírně upravený program Hitlerovy strany NSDAP z meziválečného období. Korektury jsou minimální, kupříkladu místo Židů chce nová strana potírat muslimy, informuje deník idnes.cz. Hufvudstadsbladet, je cílem strany dosáhnout skrze registraci jakožto politické strany na účast ve volbách.

Korektury jsou minimální, kupříkladu místo Židů chce nová strana potírat muslimy. Coby protipřistěhovalecká formace hodlá NSFAP akceptovat jen lidi s “kulturními, krevními nebo osudovými vazbami” na finský národ a místo trestu smrti požaduje vypovězení ze země.

Reakce oficiálních míst zatím není nijak odmítavá. Minulý týden se totiž podle finského listu tři různá ministerstva ve věci možné registrace NSFAP shodla, že žádost “neobsahuje žádnou vazbu na fašismus nebo závažná narušení stávajících zákonů”.
Finský patentní a registrační úřad zatím žádost vrátil k doplnění. Vyzval třeba k upřesnění, co konkrétně si strana představuje pod pojmem “národní socialismus”.
Poukázal také na řadu právně technických nedostatků žádosti o registraci. Rozhodnutí této instituce se čeká do dvou týdnů. V kladném případě musí NSFAP předložit 5000 podpisů voličů, teprve pak by mohla nastoupit v místních nebo parlamentních volbách.

Podle “vůdce” strany Pekka Luoma, jenž v rádiu prohlásil, že jeho formace chce “bojovat proti přistěhovalectví, hlavně barevných”, stranu zatím tvoří několik desítek aktivistů.

Za krajně pravicovou je dosud ve Finsku považována populistická strana Praví Finové, která se v nedávných volbách stala třetí nejsilnější formací v parlamentu. Ta by se měla stát členem vládní koalice. Média předpokládají, že v rámci finských politických tradic se její programové výstřelky nakonec obrousí a bude možné dosáhnout kompromisu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon