Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

FOKUS ČT24: Jsem Rom a jsem na to hrdý

15. května 2012
Čtení na 2 minuty

Romové tvoří součást české společnosti už od 13. století, přesto jsme si na ně zatím nedokázali tak úplně zvyknout. Hovoří cizím jazykem, vyznávají odlišné hodnoty, jejich horkokrevná mentalita se s klidnější českou těžko snáší. Jsou pro nás prostě příliš jiní, a tak často nevíme, co s nimi. Na jednu stranu se je pokoušíme integrovat do většinové společnosti, zároveň je ale odsunujeme do oddělených lokalit, kde se ovšem problémy romské komunity jen kumulují. Mezi Romy se vydala reportérka Lucie Horáčková a našla tři lidi, kteří jsou se svou etnickou příslušností smíření – a víc než to: jsou na ni hrdí.

Kdo se v Česku alespoň trochu orientuje na hudební scéně, tomu nemohl uniknout loňský raketový nástup romské hiphopové formace Gipsy.cz. Frontmanem čtyřčlenné kapely je Radoslav Banga zvaný Gipsy, Gipsytalentovaný hudebník, producent a skladatel. Drobný mladík z pražského Žižkova vyvolává mezi lidmi vypjaté emoce: buď ho obdivují, nebo nenávidí. Není divu, Gipsy má originální názory a rozhodně si nebere servítky, strefuje se do Romů i do Čechů stejně. Přitom ale věří tomu, že se oba národy mají od sebe navzájem hodně co učit.

Na učení věří i Lucie Horváthová, romská aktivistka z Pardubic. A sama jde příkladem: studuje sociální antropologii a ve volném čase pracuje pro romskou komunitu. Stala se jakýmsi styčným důstojníkem mezi Evropskou unií, českým státem a romskými neziskovými organizacemi. Navíc se ale věnuje i problémovým dětem. Tančí s nimi romské tance a doufá, že právě těmto dětem názorně ukazuje lepší budoucnost.

Býval hvězdou ringu a dnes kombinuje povolání trenéra a sociálního pracovníka. Stanislav Tišer, majitel boxerské školy, se snaží svým svěřencům vštípit disciplínu, sebekázeň a smysl pro fair play. Denně trénuje, denně pozoruje, jak se v jeho škole potí bok po boku Romové, Češi, Rusové i Arabové. Nabízí mladým smysluplné využití času a prostor, kde se mohou setkávat. Obyvatelé pražského Žižkova si ho nemůžou vynachválit. Od té doby, co pracuje s mladými, je tu prý o mnoho klidněji.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon