Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Fotograf zachytil život vsetínských Romů na Jesenicku

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Dokumentárními fotografiemi doplněnými o zátiší se Jiří Doležel snažil zachytit život romských rodin, které město Vsetín vystěhovalo v říjnu roku 2006 na Jesenicko a Prostějovsko. Svůj fotografický cyklus Romové ze Vsetína představil spolupracovník našeho vydavatelství při úterní vernisáži ve druhém patře obchodního centra Alkron v Jeseníku.

Kauza násilného vystěhování romských rodin bývalým starostou Vsetína Jiřím Čunkem do polorozbořených domů na Jesenicko vyvolala bouřlivou odezvu v celé republice. Toto drastické řešení odmítl i ombudsman Otakar Motejl. Kauza zaujala i Jiřího Doležela, který ji nejdříve sledoval v médiích a pak se rozhodl život romských rodin zachytit na fotografiích.

S cyklem Kandráčovi předloni vyhrál fotografickou soutěž Dokumentární fotografie a diskriminace pořádanou Multikulturním centrem Praha. Nyní veřejnosti představuje sérii Romové ze Vsetína.

Na tématu vystěhovaných Romů začal fotograf pracovat v červenci loňského roku a poznávání rodin a focení se věnoval celý rok. „Principem dokumentární fotografie a zátiší jsem se snažil zobrazit každodenní život Romů. Namísto beznaděje, již tyto rodiny zažívaly, jsem se snažil zachytit naději, kterou u Romů většinová populace nechce vnímat,“ řekl Jiří Doležel. Při práci se chtěl vyhnout klasickému dokumentu. „Fotil jsem barevně, protože Romové mají specifické vnímání barev a já chtěl vyzdvihnout krásu Romů,“ dodal Doležel. Této problematice se chce dále věnovat.

Výstava v Jeseníku se koná pod patronací Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách. Podle šéfa této agentury pro Jesenicko a Přerov Martina Navrátila je holdem starostům obcí, které Romy přijaly. „Museli na sebe přijmout břímě lidí, kteří jim do obce přibyli. Kteří byli přesídlením vykořeněni a museli s tím zápasit,“ připomněl Navrátil.

„V první fázi nám rodiny přinesly obrovskou publicitu. Každý věděl, kde jsou Vlčice. Pak vyvstávaly problémy. Dům byl ve špatném stavu, ale jejich používáním se ještě zhoršil,“ řekl starosta Vlčic Josef Fojtek.

Právě rodina Žigových se ve Vlčicích ukázala jako nejproblémovější a přestěhování ji postihlo nejvíce. Otec od rodiny odešel a matka zůstala sama s dětmi. Neuměla se však o ně postarat a sociální odbor městského úřadu je musel ženě odebrat. „Dnes jsou zpět ve Vsetíně u svých strýců a tet,“ řekl Fojtek.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon