Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gipsy.cz léčí z barvosleposti a opět povyrostli s deskou Reprezent

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Aktuální desku Reprezent už natáčeli Radoslav Gipsy Banga, Vojtěch Lavička a jejich spoluhráči v nové pozici.
Předchozí album Romano hip hop je „vykoplo“ na vyšší oběžnou dráhu, mezi české a trochu také mezinárodní hvězdy. Za připomenutí stojí jejich účast na tak různorodých akcích, jako je prestižní festival Glastonbury ve Velké Británii, Eurosong v České televizi nebo vyhledávací soutěž zpěváků X-Factor na Nově. Oba televizní pořady je prezentovaly jako součást středního proudu domácí populární hudby.

S ním Gipsy koketoval mnohem dříve, třeba jako Ramonis, pro Anetu Langerovou napsal hit Letím ke hvězdám, k němuž se zpěvačka již nechce příliš znát. Ale to není důležité.

Gipsy a jeho skupina si nedělají žádné starosti s žánry, s tím, jestli hrají v klubech nebo v televizních show, a jdou i do alba Reprezent naplno.

Takový neideologický přístup je osvěžující.

Vezměme třeba píseň Dobrý den, která může klidně vklouznout do usazených vod české hitparády. Ovšem tato poloha je jen jedním z chapadýlek Gipsy.cz. 2. Deska Reprezent prověřila také samotného Gipsyho. Jeho prostořeká, drsně zábavná i vnitřně křehká osobnost je natolik originální, že svým charizmatem zvládne pulzující mlhovinu rhythm’n’blues, romského folku či rapu, jež se rozprostírá přes několik stylových „světadílů“. Včetně hostů, mezi kterými působí hráč na violu či basu Josef Fečo, kytarista Milan Kroka nebo perkusista Camillo Caller, spoluhráč Zuzany Navarové v památné sestavě kapely Koa. Gipsy.cz vlastně navazují na smutně přetrženou misi Zuzany Navarové, která natočila nádherné album Barvy všecky. Gipsy.cz mají na své novince píseň Barvoslepej svět, v níž s humorem sobě vlastním Gipsy hlásá vlastně naplno a totéž, co naznačovala Navarová: „Tohle není jenom černobílej svět, doktor Ladislav Kolór k vašim službám, vidět barevnej svět já pomůžu vám.“ Vtip, byť někdy až krutě přímý nebo sociálně laděný, je velmi silnou zbraní Gipsy.cz. Umožňuje jim strefovat se do témat, která bolí jak romskou komunitu tak politiky včetně Jiřího Čunka. Toho kapela rozebere v ironické skladbě A na závěr si s námi dejte trochu té Čunárny.

Žánrovou rozmanitost potvrzuje skladba Benga Beating, podle které lze i tancovat, kapela koketuje s filmovou hudbou v písni Love love, aby se pak projevila třeba v rovině romské lidové hudby (Na cigánské svatbe).
Titulní skladba Reprezent je pro Gipsy.cz typická v ironii, která šlehá na všechny strany včetně fórku: „lajk amerikan rapem on MtéVé, žigul is maj BéEmVé,“ a která míří také k Michaelu Jacksonovi, s jehož stylem si kapela pohrává. A ještě nahrávku opepří dětským sborem.

Námitkou může být, že album Reprezent je až přepestré, stylově hýřivé, ale to je dojem jen z prvního poslechu téhle zajímavé desky. Gipsy.cz se podařilo povýšit rozmanitost na styl, který není samoúčelný ani naoko efektivní. Za muzikou Gipsy.cz stojí totiž nápady a její energie, napnutá jak tětiva. Co napovědělo album Romano Hip Hop, dořekla mnohem přesněji velmi dobrá deska Reprezent. S ní Gipsy.cz získali jistotu na své hudební pouti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon