Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gipsy.cz se včera vrátili z festivalu v Glastonbury

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Gipsy.cz svým nedělním vystoupením na scéně Pussy Parlure hodinu před půlnocí zaznamenali dobytí další významné mety pro českou kulturu. V historii největšího světového festivalu v Glastonbury, kde vystupují samá světová hudební esa, jsou totiž prvními Čechy, kteří si mohli zahrát po boku hvězd jako je Björk, Chemical Brothers, Iggy Pop, Fat Boy Slim, či romská punková kapela GogolBordelo.
UVNITŘ FOTOGALERIE

Za účastí Gipsy.cz na anglickém festivalu stál na samém počátku manažer Jiří Smrček a britská nezisková organizace CM, která kromě svého zaměření na děti podporuje nejrůznější kulturní aktivity. „Toto je bezesporu dosavadní hudební vrchol naší kapely, jako první z Čech jsme dostali možnost okusit atmosféru tohoto festivalu a vystoupit po boku světových hudebních
es, jsme šťastní,“ sdělil po koncertu exkluzivně pro server Romea.cz houslista Vojtěch Lavička. „Skutečně se potvrzuje, že Gipsy.cz je kapela mezinárodního formátu. Jsou to mladí lidé, navíc Romové, které naleznete po celém světě a konečně hudba, kterou Gipsy.cz hrají, je také svou směsicí romské muziky a hip hopu mezinárodní,“ odpověděl houslista Vojtěch Lavička na otázku, proč si myslí, že právě Gipsy.cz bylo nabídnuto zahrát si na anglické scéně.

I přes velkou konkurenci, kdy ve stejnou dobu na jiných scénách vystupovali Chemical Brothers či Carl Cox, si romský hip hop našel mezi bez mála dvousettisícovým davem své posluchače. Ti celý koncert protančili, a to i pres nepřízeň počasí, která v dnech konání festivalu panovala. „I když lidé byli od pat po vlasy obalení blátem, všichni byli šťastní, bavili se, tancovali, vládlo přátelství, pohoda, klídek. Glastonburský festival má skutečně zcela výjimečnou atmosféru, “ podělil se dále o bezprostřední dojmy Lavička.

Pověstnému blátu a dešti nebyli ušetřeni ani Gipsy.cz. „Spali jsme ve stanech, všude kolem bylo bláta do poloviny lýtek, protože v jednom kuse pršelo, takže jsme vyfasovali holínky a pláštěnky. Obzvlášť legrační byl odjezd, kdy se k nám nemohlo skrz bláto dostat auto a tak jsme dva kilometry sami vlekli nástroje a veškerý aparát,“ vypráví Lavička. To ale nebylo všechno, co kapela musela v Glastonbury překonat. Dva členové kapely si navíc z Čech přivezli zánět průdušek a chřipku. „Navzdory počasí a nemocem se nám ale podařilo koncert odehrát. Hráli jsme ale skutečně v šíleném stavu,“ dodal Lavička.

Již dnes kapela Gipsy.cy vystoupí v Sokolově a v pátek odlétá v rámci evropského turné na festival v Bruselu.

Fotogalerie: fotografie poskytl manažer kapely Jiří Smrček

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon