Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gipsy: Rasista je hlupák

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Radovan „Gipsy“ Banga stojí v čele skupiny Gipsy.cz, která se bude příští týden ucházet o postup do květnového semifinále písničkové soutěže Eurovision Song Contest v Bělehradě. Kapela má za sebou spoustu koncertů v zahraničí a právě dokončuje novou desku.

Na tiskové konferenci k českému kolu soutěže Eurovision Song Contest jste řekl, že kapela Gipsy.cz je světový formát a má ambice se prosadit v zahraničí. Jak jste na to přišel a kde berete odvahu o tom takhle explicitně hovořit?

Jaké má člověk vnitřní přesvědčení, takový je navenek. O tom, že Gipsy.cz je mezinárodní formát, mě přesvědčilo zhruba sto koncertů po celé Evropě a v Koreji. V Anglii, Portugalsku, Německu, Nizozemsku, Belgii, všude to fungovalo stejně. To je ten důvod.

Co znamená, že to fungovalo?

Lidi v zahraničí naše hudba dostala. V Belgii se hrál náš videoklip v národní televizi, hrál se dokonce i v Japonsku. Naše muzika má něco do sebe a je mezinárodní. V Belgii se loni konal tzv. Bestival. Není to přehlídka world music, je to akce pro tamní hudební skupiny napříč žánry. Když jsme začali hrát, bylo kolem pódia čtyřicet lidí. Když jsme končili, bylo tam už dva a půl tisíce lidí a všichni tancovali, řvali a zpívali naše písničky, aniž by je předtím znali. Po koncertě jsem klukům v kapele řekl, že tohle je důkaz o tom, že jsme mezinárodní formát. Fungovalo to, přitom nám ti lidé nerozuměli ani slovo.

Je vaše přijetí v zahraničí lepší než v Česku?

Je to tak nastejno. Festivaly doma i v zahraničí fungují úplně stejně.

Setkal jste se v zahraničí na koncertech s rasismem?

Podle mě je ve světě romská hudba většinou velice populární. Hráli jsme například v Paříži, kde jsou téhle muzice dost otevření, a doslova celý klub tančil a bavil se neuvěřitelným způsobem. Byla to akce proti rasismu, ovšem ve Francii má termín rasismus jinou formu než u nás. Tam jde spíš o přistěhovalce.

Vy osobně vystupujete často proti rasismu. Změnil se nějak s časem a zkušenostmi ze zahraničí váš pohled na něj?

Takhle o tom už dnes nepřemýšlím. Termín rasismus přestávám používat, protože jsem se na něj přestal koncentrovat. Nemá to smysl. Na celém světě rasismus je, a je i v Česku. Víte, když narazíte na blbce, tak to přece není o rasismu. Inteligentní člověk o rasismu mluvit nebude, takže jestliže je někdo rasista, je hlupák a já se takovým člověkem nechci zabývat.

Za týden budete hrát v českém kole Eurosongu. Neobešli by se Gipsy.cz po tom všem, co jste o úspěších v zahraničí říkal, bez toho?

Určitě bychom se bez Eurosongu obešli, ale na druhou stranu si myslíme, že by nám to naši cestu do světa mohlo pomoci urychlit. Myslíme si, že po roce intenzívního hraní už jsme připravení k nějaké evoluci.

Asi by to také chtělo další desku…

Tu právě točíme a kvůli tomu až do dubna nebudeme moc hrát. Strašně nám záleží na tom, aby naše nová deska byla opravdu dobrá, protože s ní musíme obhájit to, co jsme začali. Doufám, že to zvládneme, i když to rozhodně nebude lehký úkol. Potom začneme zase jezdit po koncertech a věřím, že budeme hrát ještě víc než loni.

Jak bude nová deska vypadat?

Bude sice ve stejném duchu jako předešlá, ale zvukově bychom ji chtěli dotáhnout do konce, k dokonalosti. K našemu předešlému počinu Romano Hip Hop bych dnes kriticky řekl, že to byl nástřel, demáč, náznak. Teď už to bude přesně takové, jaké by to mělo být. Doufám, že se to fanouškům bude líbit.

Máte už pro tu desku název?

Ještě ne, to zatím neřešíme.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon