Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gypsy celebration posedmé!

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Tábor pro romské děti z dětských domovů a sociálně slabých rodin, hrad Svojanov a několikadenní
nepřetržité hudební dění.

To všechno tradičně patří k romskému festivalu Gypsy celebration, pořádanému občanským sdružením Miret, který letos již posedmé oživí prostory a nádvoří hradu Svojanov.
Od pátku do neděle se na pódiu vystřídají desítky kapel z Čech a zahraničí, mezi nimi jména zvučná
i zatím neznámá. Každopádně, tak jak je na Svojanově zvykem, čeká návštěvníky pestrý víkend s nezapomenutelnou atmosférou.
Páteční podvečer bude ve znamení nastupující romské generace. Mezi talentovanými dětmi a mládeží vystoupí např.
Adriana Gaborová, Valika Duždová, Jolana Oláhová, Jiří Daniel či bratři Holubovi.
Ze Slovenska zavítají děti z tanečně-pěveckého souboru Kesaj, za Českou republiku zatančí soubor Cikne čhave, M dance club junior a soubor Mersi.
Od 21 hodin pak děti na pódiu vystřídá Ida Kelarová a Romano Rat, kteří společně s amatérským pěveckým sborem Apsora ofi ciálně zahájí 7. ročník Gypsy celebration. Následovat bude slovenská skupina Romani zor, čeští Gitans a Romano Zorba. Jako speciální host pátečního večera se předvede maďarská formace Varadi Roma Café. Sobotní večer ovládne tradiční romská hudba. Tancem ho zahájí taneční soubor M dance club profi a pak už bude večer patřit výhradně hudbě. Přijedou Terne čhave, ze Slovenska Ondra Krajňák a band. Jako speciální host zavítá na Svojanov z Německa Titi Winterstein, který účinkoval i na letošním festivalu Khamoro. Významným hostem bude rovněž Martin Bies ze Slovenska a Flamenco Clan.

Poslední festivalový večer bude patřit tradiční romské hudbě. Mezi prvními vystoupí Jarka a Vlado Sendreiovi ze Slovenska, ze stejného kraje přijede Kaľi čercheň, Bartošovci či cimbálovka Karola Radiče se svým hostem Věrou Bílou.
Gypsy celebration však není jenom o hudbě. Každoročně nabízí pestrou nabídku přednášek, tanečních a pěveckých workshopů a filmů s romskou tematikou. Letos bude na programu také zahradní party s tancem v latinsko-americkém rytmu, včetně tematického workshopu. To vše pod vedením romských umělců a etnologů.
Svojanovská hudební smršť na hradě Svojanov u Poličky začíná 27. července.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon