Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Handicap není překážka

31. ledna 2012
Čtení na 5 minut

Květa Telváková je devětadvacetiletá mladá žena, která miluje sport. Závodně, plave, hraje stolní tenis, dělá lehkou atletiku, jezdí na koni, lyžuje, hraje badminton a několikrát se umístila v mezinárodních turnajích a v posledních několika letech se pravidelně umísťuje na předních místech na mistrovstvích republiky ve stolním tenise. V loňském roce byla vyhlášena nejlepším sportovcem v Pardubickém kraji.

Květa však není obyčejný člověk, jak říká její trenérka, je jedinečná.
Trpí těžkým mentálním postižením, které jako by umocňovalo její pohybové nadání.
Do ústavu sociální péče, kde v současné době žije, přišla v roce 1991. Neměla v životě to štěstí, že by mohla žít v rodině, a na několik setkání s rodiči stále vzpomíná; ti už bohužel nežijí. V občasném kontaktu je pouze s bratrem a jeho rodinou. Jejím domovem se stal právě ústav ve Skřivanech, kam ve svých 13 letech přišla z Internátní školy a dětského domova v Dolním Lánově. Absolvovala speciální školu a po letošních prázdninách nastoupí k dalšímu studiu v Praktické škole v Hradci Králové.

Od příchodu do ústavu Květa vynikala pohyblivostí a radostí ze sportu.
Automaticky ji zařazovali do kroužků pohybových cvičení a začala zkoušet i různé druhy sportu. Její zájem byl opravdu široký: atletika, lyžování, plavání, přehazovaná, cyklistika, jízda na koni, badminton a v neposlední řadě stolní tenis. Ve všech sportech má výborné výsledky, ale profesionálně se věnuje pouze plavání a stolnímu tenisu. V plavání soutěží ve skupině B, která značí těžké postižení, a zpravidla se umisťuje na medailové pozici. Její trenérkou a osobní oporou se stala paní Svobodová, která je pro Květu nejdůležitější osobou a svou svěřenku velmi podporuje. „Máme se rády, jsem s trenérkou velmi často. Navštěvuji ji i o víkendech u ní doma a ona se mnou jezdí za mým bratrem domů,“ říká o trenérce Květa.

Od roku 1991 je členkou Klubu speciálních olympiád Slavoj Skřivany a členkou Českého svazu mentálně postižených sportovců. Se soutěžením začínala v jednodušších sportech, které jí daly fyzický a koordinační základ pro další sportovní aktivity. Svými výkony si již několikrát vydobyla možnost zúčastnit se mezinárodních soutěží. Sportovní kariéru začínala lehkou atletikou a lyžováním a v rámci Speciálních olympiád se vždy umísťovala na prvních místech národních soutěží, takže byla vylosována i na mezinárodní soutěže. První z nich absolvovala již v sedmnácti letech. Českou republiku reprezentovala ve Spojených státech v lehké atletice (běh 100 m a skok daleký) na Letních světových hrách speciálních olympiád v USA v New Havenu (stát Connecticut) a v r. 1997 reprezentovala na Zimních světových hrách speciálních olympiád v Kanadě v Torontu v běhu na lyžích; tehdy získala na trati 1 km zlatou medaili. Pravidelně se také zúčastňuje paralympiád, kde vždy dosáhne na nějaké ocenění.

Květa už několik let trénuje stolní tenis, který není pro mentálně postižené sportovce snadný. Musejí sloučit rozumovou a pohybovou taktiku a rychlé reakce nejsou pro ně jednoduché. Květa však měla jasný cíl, mistrovství republiky pro mentálně postižené sportovce. „Aby se vypracovala do čela mistrovství republiky, které pořádá Český svaz mentálně postižených sportovců, vyžadovalo to i získávání zkušeností v oddílech stolního tenisu hraním se zkušenými hráči, což nám umožnily s velkou ochotou oddíly ST v Chlumci nad Cidlinou a posléze v Novém Bydžově, kde všichni hráči s členkami mého oddílu ochotně spolupracovali, což bylo velice užitečné a jsme za to vděčny,“ svěřuje se trenérka paní Svobodová. V té době bylo již jasné, že Květa bude nejúspěšnější právě ve stolním tenise a začala se účastnit mnoha závodů. Díky výsledkům na mistrovství republiky a své tréninkové aktivitě byla zařazena do reprezentačního týmu stolního tenisu a závodila na mnoha mezinárodních soutěžích, kde však ještě nedosáhla medailových míst, ale patřila k dobrému středu. V roce 2006 se však umístila na 2. místě v mezinárodním turnaji organizovaném Českým svazem mentálně postižených sportovců, vyhrála první místo na mezinárodním turnaji speciálních olympiád a samozřejmě se umístila i na mistrovství České republiky ve stolním tenisu pro mentálně postižené, kde skončila třetí. Bohužel v tomto turnaji doplatila na zranění ruky, kterou si léčila po těžké zlomenině.
Tentýž rok byla vyhlášena nejlepší sportovkyní Pardubického kraje. Konkurence byla veliká, protože nominováni byli všichni sportovci a Květa byla mezi nimi jediná mentálně postižená. Na mistrovství republiky se Květa umísťuje pravidelně již několik let, dvakrát je vyhrála, jednou skončila druhá a jednou třetí. V současné době se připravuje na mistrovství světa, které proběhne letos v Japonsku a také na mistrovství republiky, jež se bude konat v listopadu. „Květušku čeká ještě dlouhá cesta a na ní poctivý trénink, na který se ale velice těší,“ říká paní Svobodová. Květa sama má však jasno. Stolní tenis je teď na prvním místě a nikdy by ho už za jiný sport nevyměnila.
„Závěrem bych chtěla říci všem, kdo sportují: Mezi romskými dětmi a mládeží je mnoho pohybově nadaných osobností, ale některým z nich chybí to nejdůležitější, vytrvalost, snaha a chuť pravidelným tréninkem zlepšovat dovednosti ve vybraném sportu, zkrátka chtít být ten nejlepší. Bez těchto vlastností talent neznamená nic a dá se s ním uspět jen v základních soutěžích, opačná cesta však vede až k možnosti reprezentovat ČR. A to je to, proč je Květa Telváková úspěšná sportovkyně, i když ne vždy má na krku medaili.

Zúčastňuje se všech tréninků, které jí naplánuji, zvyšuje si fyzickou zdatnost i dalšími sportovními činnostmi, kterým věnuje volný čas. Má i další koníčky: kreslí, vytváří nádherná zvířátka z korálků. Navíc je to člověk s velkým srdcem, má každého ráda a každému chce dělat radost. Jsem přesvědčená, že by mohla být vzorem všem mladým lidem,“ vzkazuje paní Svobodová všem sportovcům.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon