Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Havel: Čunkův postoj k Romům je společensky a historicky nebezpečnější než jeden úplatek

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Bývalý prezident Václav Havel se v pondělním vydání týdenníku Respekt vyjádřil ke kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Podezření z korupce je podle něj relativně jednoduchým kriminálním případem, který se dříve nebo později nějak vyřeší. Daleko závažnější a společensky a historicky nebezpečnější je však podle exprezidenta Čunkův postoj k romské menšině.

Havel se v rozhovoru pro Respekt zmínil mimo jiné o tom, že česká politika se podle jeho názoru odcizuje veřejnosti a společnosti a stává se předmětem posměchu, což není vůbec dobré. “A když na tom participují i média, takže žijeme od skandálu ke skandálu, a když vláda je s tím různým způsobem spojena, odcizuje se politika občanům, což se nakonec obrátí proti nim. To považuji za varovné, za důležitější, než jestli je ministrem ten či onen pán nebo paní,” řekl Havel.

Právě v této souvislosti se dotkl i kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který čelí obvinění z korupce. Podle exprezidenta měl Čunek už dávno odstoupit nebo být odvolán. Pokud jde o podezření z úplatku, jde podle něj o poměrně jednoduchý kriminální případ, který se dříve či později tak či onak vyřeší. Mnohem horší věcí je však podle Havla vicepremiérův postoj k romské menšině. “S Romy je to horší, nalézá to společenskou podporu, mnoha lidem se ulevilo, že někdo (Čunek) se nebál říct, že Romové dělají nepořádek, a rozhodl se je deportovat. To je společensky a historicky nebezpečnější než jeden úplatek,” poznamenal exprezident.

V rozhovoru ostře odsoudil výroky poslance za ČSSD Davida Ratha na adresu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Havel řekl, že je šokován tím, že může být poslancem člověk, který ve svém protikoaličním zápalu řekl a několikrát v televizi opakoval, že nejvyšší státní zástupkyně je podřízená vlády, protože ji vláda jmenovala.

“Předsedu Ústavního soudu jmenuje prezident. Podle představ dr. Ratha o demokracii je to zřejmě prezidentův podřízený,” podotkl Havel.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon