Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Historie ve Vagonu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Přímo na Libeňském železničním nástupiště ve dvou vagonech mohli návštěvníci spatřit nejen fotodokumentaci skutečných příběhů lidí, slovenský Romů a Židů. První vagon je čistě expoziční. Na stěnách vagonu jsou zachyceny dvě vlny deportací. Mimo židovský holocaust je zde zachycen i holocaust romský.


Druhý vagon slouží k promítání patnáctiminutového dokumentu, který zachycuje autentické výpovědi deportovaných obětí. Po celou dobu promítání je vagon uzavřen. Návštěvníci tak mají možnost zjistit, jaké pocity mohli mít lidé, kteří byli v těchto prostředcích převáženi do koncentračních táborů.


Muzeum slovenského národného povstania zaměřili projekt na problematiku holocaustu záměrně, podle jejich slov se nacházíme v době, kdy mladá generace nezná skutečnou pravdu o holocaustu a dokonce se objevují i tací, kteří holocaust popírají a to byl důvod, proč se projekt Vagon uskutečnil. Cílem je ukázat mladé generaci skutečnou pravdu.
Na akci byla přítomna i celá řada známých osobností jako např. Předseda Poslanecké sněmovny ČR Přemysl Sobotka nebo velvyslanec SR v ČR Ladislav Balleka.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon