Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Hradecký soud o omluvě pro romskou rodinu rozhodne v úterý

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Rozhodnutí v případu, ve kterém se tři členové romské rodiny Danišových z Popovic na Jičínsku domáhají po dvojici bývalých policistů omluvy a finančního odškodnění celkem 300.000 korun, soud vynese v úterý 23. října. Soudkyně Krajského soudu v Hradci Králové Věra Adámková dnes ve sporu ukončila dokazování a líčení odročila.

Bývalí policisté údajně v roce 2003 společně s dalším neznámým mužem vnikli do bytu rodiny a napadli některé její členy. V roce 2005 byli oba muži odsouzeni k podmíněným trestům. Právní zástupci bývalých policistů dnes ve svých závěrečných návrzích označili žalobu za nedůvodnou. “Můj klient Marek Vraštil popírá, že by ve vztahu k rodině užil hrubé výroky s rasovým podtextem,” řekla Vraštilova právní zástupkyně. Také upozornila na rozpory ve výpovědích jednotlivých členů rodiny.

Nikdo z rodiny Danišových se dnešního hlavního líčení nezúčastnil. “Marek Vraštil a jeho kamarád, který tu není, nadávali, například na nás křičeli: ‘Špinavci, vás by bylo nejlepší postřílet’,” řekla při předchozím líčení Ľubica Danišová starší, která tvrdí, že ji Vraštil tahal za vlasy a škrtil jejího syna.

Bývalý policista Vraštil byl odsouzen za porušování domovní svobody na 20 měsíců odnětí svobody s odkladem na čtyři roky, jeho někdejšího kolegu Karla Berouska soud za stejný trestný čin potrestal ročním vězením s podmíněným odkladem na tři roky. Berousek během hlavního líčení nevypovídal, Vraštil několikrát řekl, že je nevinný. Podle tehdejšího verdiktu soudu se v případu nepodařilo prokázat rasový motiv útoku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon