Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Hudební festival podpoří integraci mladých z dětských domovů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Projekty integrace mladých lidí, kteří vcházejí do života z dětských domovů, podpoří v sobotu návštěvníci hudebně-sportovního festivalu Out of Home 2008. Na pražský ostrov Štvanice fanoušky naláká například britská kapela Fun-Da-Mental, české skupiny Gipsy.cz, Roe-Deer, Southpaw a Post-It a zpěvačky Lenka Dusilová a Iva Frülingová. Výtěžek organizátoři věnují obecně prospěšné společnosti Rozmarýna, která pracuje s dětskými domovy v Praze a středních Čechách. Akci dnes novinářům představila organizátorka Klára Chábová.


Festival se koná již druhým rokem. Loni podle Chábové podpořil sdružení Múzy dětem, konkrétně projekt Život nanečisto, v rámci nějž se pořádají celoroční workshopy pro mladé lidi v domovech. Lektoři z řad psychologů a herců na nich uvádějí děti do reálných životních situací.


Letos prý prostředky poslouží zejména na zprovoznění kavárny a galerie Rozmar. V nové sociální firmě sdružení Rozmarýna mají najít uplatnění právě mladí lidé, kteří vyrostli v dětských domovech. “Jsme zaměření hlavně na děti, které odcházejí z dětského domova, a snažíme se jim pomoct v začátcích jejich samostatného života,” řekla ČTK jedna ze zakladatelek Rozmarýny Simona Bagarová.


Do partnerských dětských domovů docházejí již dva roky a zaměřují se na mladé lidi zhruba tři roky před odchodem z domova. Podle Bagarové v Česku zatím chybí programy následné péče pro plynulý přechod mladých lidí bez podpory rodiny do praktického života. Rozmarýna se snaží propojovat různé organizace a instituce, což má dětem pomoct zorientovat se například při hledání bytu a zaměstnání.


Hudební části festivalu bude předcházet sportovní klání v areálu AC Sparta Praha. Týmy dětských domovů se utkají ve fotbale a přetahované. Vítězům v podvečer zatleskají diváci festivalu. Nejlepší týmy získají motivační a věcné ceny. Jeden z partnerů projektu, armáda, například mladým nabídne workshopy, kde jim představí poslání armády a možnost zaměstnání v profesionální armádě. Na festivalu se vojáci představí i jako kuchaři, postaví tam totiž kopii polní kuchyně z táborů v Iráku a Afghánistánu.


Vedle armády své zaměstnání představí mladým lidem nejen z dětských domovů také herci ze studentského divadelního souboru Disk, kadeřníci a zástupci dalších profesí.
Vstupenky lze koupit v předprodeji za 250 korun a na místě za 350 korun.

Program lze najít na www.mimodomov.cz. Na tvorbě webových stránek se podle Chábové podílel mladík z dětského domova v Aši. Dívka z dětského domova v Horním Slavkově pak pomáhá s tiskovou prezentací festivalu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon