Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

In IUSTITIA slaví dva roky a vydává publikaci

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

In IUSTITIA, nevládní organizace poskytující jako jediná v České republice pomoc obětem násilí z nenávisti, slaví právě dnes dvouleté výročí svého vzniku a vydává publikaci Zapomenuté oběti: Násilí z nenávisti a poradenství pro jeho oběti v ČR.

"Za dva roky naší existence jsme poskytli právní poradenství více než třem desítkám dlouhodobých klientů a klientek napadených z důvodu jejich barvy pleti, etnické nebo národnostní příslušnosti, víry nebo sexuální orientace", říká Klára Kalibová zakladatelka organizace. Případy sahaly od verbálního napádání až k trestným činům s následkem smrti. "Většina incidentů zanechává trvalou stopu v psychice obětí a jejich blízkých. Trestné činnosti z nenávisti nelze předejít a nemůžete se před ní schovat, jste totiž napadán pro to, koho v očích útočníka reprezentujete, protože jste Žid, lesba nebo bezdomovec," dodává Kalibová.

V loňském roce In IUSTITIA společně s organizacemi ROMEA, Kulturbuero Sachsen a Tolerance a občanská společnost uskutečnily výzkum mezi nevládními organizacemi pracujícími s osobami potenciálně ohroženými násilím z nenávisti. Výsledky výzkumu a další dobrovodné texty jsou nyní zveřejněny v publikaci Zapomenuté oběti: Násilí z nenávisti a poradenství pro jeho oběti v ČR. Výzkum a publikace byly podpořeny německou nadací Erinnerung, Verantwortung und Zukunft. "Oběti násilí z nenávisti jsou skutečně zapomenuté, odsunuté z popředí zájmů veřejné správy, médií i samotných nevládních organizací. Trestná činnost z nenávisti má až 90ti procentní latenci. Odvahu obrátit se na polici má jen každý desátý napadený. Řada trestných činů navíc není vyšetřována s nenávistným motivem, ale jako obecná kriminalita," upřesňuje Kalibová, která se jako jedna z autorek publikace věnuje přístupu státu k problematice. Publikace je dostupná ke
stažení na stránkách organizace www.in-ius.cz.

V uplynulých dvou letech In IUSTITIA kromě poskytování právní pomoci obětem násilí z nenávisti vyškolila několik desítek policistů, uspořádala dvodenní mezinárodní konferenci týkající se násilí z nenávisti a pomoci jejich obětem, publikovala několik odborných textů určených veřejné správě, odborné veřejnosti i mládeži a navázala důležitou mezinárodní spolupráci. V současnosti se organizace podílí na přípravě zákona o obětech trestné činnosti.

Stálým problémem je obrovské podfinancování oblasti, ve které In IUSTITIA poskytuje své služby. "Pomoc obětem trestné činnosti z nenávisti zatím nepatří mezi priority českého státu, věřím, že se to do budoucna změní," doplňuje Klára Kalibová. V loňském roce byla činnost organizace podpořena Nadačním fondem obětem holocaustu a městskou částí Praha 1.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon