Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Internetová burza práce pomáhá nezaměstnaným již rok a půl

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Občanské sdružení ROMEA uvedlo v červnu 2006 v provoz Internetovou burzu práce nejen pro romské uživatele (www.burzaprace.romea.cz), od té doby má 356 registrovaných uživatelů.


Její idea vychází z dlouhotrvajícího problému, kterým je vedle diskriminace na trhu práce nízká kvalifikace romské populace. V jejím důsledku jsou jedinci hůře zaměstnatelní, což dosvědčují vysoká čísla romské nezaměstnanosti a s tím pak úzce souvisí neuspokojivá sociální situace Romů.


Projekt si klade za cíl podporovat vzdělanost a zaměstnanost Romů, zejména pak těch Romů, kteří projeví aktivní zájem o naše služby a tím i snahu změnit svoji životní situaci.
Internetová burza práce je informační servis, který pravidelně shromažďuje a uveřejňuje aktuální pracovní nabídky v ČR, zahraničí a vzdělávací možnosti formou rekvalifikací, stáží.

K dnešnímu dni má Internetová burza práce 303 registrovaných uživatelů, jimž denně emailem odchází aktuální nabídka volných pracovních míst a 53 firem, které na jejích stránkách inzerují svá volná místa. Kromě úřadu práce jsou to soukromé společnosti a firmy (např. Kika nábytek, EUPHONY, Student Agency apod.) a neziskové organizace (např. Bílý Nosorožec, DDM Praha 3 – Klub Beztíže, Město Krásná Lípa, R-mosty, IQ Roma servis, romské středisko DROM, apod.). Nabídky na práci v zahraničí pocházejí od EURES, Evropské služby zaměstnanosti, která spadá do působnosti úřadů práce.

“Internetovou burzu práce považujeme za poměrně úspěšný projekt vzhledem k tomu, že Romům prokazatelně pomáhá v hledání zaměstnání. Svědčí o tom příběhy několika lidí, kteří díky stránkám našli zaměstnání. Stejný fakt potvrdily i výsledky dotazníkového šetření mezi uživateli Internetové burzy práce, a sice, že o současném zaměstnání se dozvěděli prostřednictvím Internetové burzy práce,” uvedla koordinátorka projektu Stanislava Ondová. Šlo např. o pozice sociálních pracovníků, prodavačů, číšnic, pokojských a stavebních dělníků. “O řadě dalších, kterým služba Internetové burzy práce pomohla, a kteří se do dotazníkové akce nezapojili, se však díky internetové povaze projektu nedozvíme. Navíc nechceme klienty nutit, pokud tak sami nechtějí učinit, k odhalení své identity. Podstatnější je pro nás skutečnost, že si našli novou práci nebo ji naopak jiným nabídli, případně jim pomohly rady, jak se chovat při pohovoru, jak napsat správně životopis, apod,” dodala Ondová.

Projekt Internetové burzy práce je od srpna 2007 propojen s aktivitou Terénních zprostředkovatelů práce a Internetovým centrem, které jsou dalšími aktivitami občanského sdružení ROMEA. Jejich vzájemným provázáním se výrazně zvyšuje možnost umístění nezaměstnaných Romů do pracovního procesu. Do Internetového centra přicházejí lidé se žádostí o pomoc, za asistence zde vytváří svůj životopis, dozvídají se o pracovních možnostech, konzultují s pracovnicemi různé problémy týkající se zaměstnání. Dva terénní zprostředkovatelé práce se pohybují přímo uvnitř romské komunity, pomáhají jim v hledání zaměstnání, osoby umístěné do pracovního procesu nadále kontaktují, monitorují a motivují. Spoluprací všech tří článků se daří čím dál více Romy zapojovat do pracovního procesu, nešlo by to však bez jejich vážného zájmu a vlastní aktivity s hlavním cílem – změnit svoji neuspokojivou životní situaci.

Projekt Internetové burzy práce byl spuštěn v červnu 2006 v rámci projektu Podpora Romů v Praze. Příjemcem projektu je občanské sdružení Slovo 21, vedle občanského sdružení ROMEA se na něm podílí také další nevládní organizace působící v Praze jako R-Mosty, Městská část Praha 3, Základní škola Havlíčkovo náměstí na Praze 3 a Magistrát Hl. města Praha. Projekt Podpora Romů v Praze je financován v rámci Programu iniciativy společenství Equal.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon