Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

It´s only Rom´n´Roll

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Terne Čhave, v překladu Mladí kluci, vydávají třetí album More, Love!
Královéhradecká parta se tak hlásí k romské muzice jako základní formě, na kterou lze naroubovat všemožné vlivy včetně rocku. K němu jako by odkazovala druhá, anglická část názvu nového alba. Ostatně Terne Čhave provází slogan It´s Only Rom´n´roll (je to jen rom´n´roll). But I like it (ale mám ho rád), můžete dodat po vzoru Rolling Stones.

Na muzice Terne Čhave je přitažlivá její vzácná spojitost. Moderní prvky jsou provázány s tradicí takřka pupeční šňůrou, patrné je to hned od první skladby Phen tu mange čhaje. Od houslí Adama Pospíšila či akordeonu Daniela Zemana vede přímá linie ke kytarám Gejzy Bendiga a Romana Feka. Nástroje malují sound nahrávky, přidávají k ní uliční, rozevlátou příchuť a vytvářejí zároveň rytmus. Ve skladbě Pale tute spolu rockový a romský svět tančí v jednom kole, nechybí skvostná melodická kytarová sóla po rockovém způsobu stejně jako energické „přišlápnutí“, typické pro elektrifikovanou kapelu.

Kouzlo Terne Čhave tkví také v lehkosti, s jakou zachází s rockovými prvky. Skladba Miri pirani nabízí pohled na Terne Čhave z jiného, jakoby hispánského a latinského břehu. Jsme ve světě tanga, jež má moderní razanci, plíživou vášnivost a karnevalovou spontánnost. Osmičlennou sestavu zhutňují bicí Libora Friedla, například ve skladbě Maňo!, ve které se, jak je pro Terne Čhave typické, „vaří“ spousta stylových ingrediencí.
Nechybí ani balkánské koření, přisypané trubkou hostujícího Lukáše Zunta v titulní skladbě More, Love! Tahle píseň kombinuje bujnost, spontánní zpěvnost vícehlasů (včetně přizvaného dámského tria) s vytříbeností a přirozenou radostí. Výborná taneční hudba, možná i společná hymnická písnička na závěr koncertu, do které kapela vložila krátké a rozmanité instrumentální pasáže.

Album nabízí speciality, hlavně honosnou „byzantskou“ píseň Haleluja, posílenou hlasem ortodoxního kněze Milana Augustýna Jareše, k němuž kapela přidává svůj pohled na spiritualitu. Skladba, ve svých šesti minutách nejdelší na desce, má také velmi zajímavé sférické aranžmá, které vytváří nad pomalými tempy takřka chrámové prostředí. V závěru se muzika náhle láme v prudších tempech a nábožné vytržení dostává rytmickou podobu. Další nečekaný a doporučení hodný kousek: Ritual Comeback s anglickým hlasem hostujícího Steve Moorea. Nejkratší píseň Mačkica trvá půldruhé minuty a má podobu hudební smršti, která neútočí, ale osvěží. E Drabarňi je zase kompozice, vystavěná s citem pro drama, ve kterém nechybí ani náladové art rockové pasáže. A opět je nutno připomenout, jak skvěle do sebe vše zapadá. Anebo se kapela utrhne, swinguje a jamuje, v písni Amare čhaja vytvoří pohyb, který do sebe všechny vtahuje. Stejně jako ve skladbě Aj jaj jaj… Terne Čhave se pohybují na pomezí hudby komponované, do které se zapojuje více rozum, a zároveň zůstávají představiteli muziky naprosto spontánní. Je to vlastně obrovský prostor, ve kterém mohou Terne Čhave pracovat, a také toho náležitě využívají s vkusem, nápaditostí, radostí, vedeni dobrou intuicí. Titul More, Love! je vedle muziky Gipsy.cz další počin, který může směle vyrazit do světa. Ostatně, jak informuje vydavatel Indies Records, kapelu čekají dva červnové koncerty v Londýně, letní turné po britských festivalech a klubech, koncerty v Polsku a Itálii a znovu také maďarský monstr festival Sziget. Výborně.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon