Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Jak se mění česká politická scéna?

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Výroky některých českých politiků rojící se v poslední době z různých koutů naší země provokují k zamyšlení.
K dumání nad tím, co se změnilo na české politické scéně.Jak to že se politikům vyplatí balancovat na hraně zákona výroky, které později různě opravují, vysvětlují jejich význam, a dokonce se jim díky nim daří získávat na svoji stranu část veřejnosti, která se domnívá, že se tito politici jen nebojí pojmenovat realitu.
Dokonce i komentátoři některých médií (i když v podstatné menšině) jsou ochotni omlouvat tvrdost výroků a zdůrazňovat, že mnohem potřebnější než zabývat se formou sdělení je uvědomit si, že s Romy je problém.
A že starostka a senátorka Janáčková, stejně jako místopředseda vlády Čunek a břeclavský zastupitel Nepraš jen nastolují diskusi, stejně nevyhnutelnou!

Co je tedy jinak a jak to, že se právě nyní lidé pocházející nikoliv z extremistických, ale tzv. normálních partají, přestali držet jisté korektnosti, kterou jiní politici léta budovali, prosazovali a zpravidla se jí drželi? Proč dnes najdete téměř ve všech demokratických stranách osoby, jejichž slovník by ještě před třemi lety v politice neuspěl, a ti „slušnější“ kolegové, včetně vedení stran, si nevědí rady a neumějí prosadit ve svých stranách jasné odmítavé stanovisko? Přitom by mělo být právě v zájmu těchto „starých pardálů“, kteří si popularitu či přízeň voličů museli získávat poctivěji a delší dobu, nevpustit do arény ty, kdo bojují nečestně, kdo se díky tvrdým a nekorektním výrokům na adresu romské menšiny naprosto beztrestně během rekordně krátké doby vyšplhali z osob regionálně známých na celorepublikově proslulé. Pak se totiž ani pánům Kaslům, Pithartům, Sobotkům, Svobodům, Zaorálkům atd. nebude snadno konkurovat způsobům, které dosud odmítali.


ČTĚTE TAKÉ



Speciál k aféře Janáčková


Speciál k aféře Čunek


Policie vyšetřuje břeclavského zastupitele za výroky o Romech

Od převratu uplynulo sedmnáct let. Změnilo se mnohé. Je ale pravda, že se za poslední tři roky tak extrémně zhoršilo soužití Romů s většinovou společností? Opravdu začala většina Romů jen parazitovat na sociálním systému státu, začala být hlučnější, méně snesitelná? Krademe víc? Lžeme víc? Pravděpodobně ne, i když situace je horší v mnoha ohledech. Propad na sociální dno a s ním související neschopnost platit bydlení a služby odsunul osmdesát tisíc lidí do sociálně vyloučených lokalit. Jistě, není to jediný důvod, ale zjednodušme si situaci. I odborníci, kteří znají tyto lokality, tvrdí, že skutečně problémově (tzn. neplatiči, hluk, nepořádek, krádeže, zkrátka činnost typická pro ghetta) se zatím chová jen třetina lidí žijící v těchto lokalitách. Naštěstí. Něco se však muselo stát.

Neznáme sice data, nevíme, kolik z těch zbývajících dvou set dvaceti tisíc Romů, kteří v sociálním vyloučení nežijí, skutečně svým chováním většinovou společnost obtěžuje, ale přesto majorita hovoří o obrovské části z nás. Fajn, veřejnost je tedy naštvaná. Nelíbí se jí sousedi, kteří mají do tří do rána puštěné rádio. To chápu. Nelíbí se jí ti, kdo žijí deset let na sociálních dávkách a přitom kouří drahé cigarety. Tomu samozřejmě rozumím. Nelíbí se jí ti, kdo neposílají své děti do školy, nesnaží si najít práci a nesnaží se ani za mák přizpůsobit pravidlům země, v níž žijí. To samozřejmě nemám problém podepsat. Co ale vůbec nechápu, je, jak je možné, že tolik lidí je ochotno opěvovat někoho, kdo věci jen zjednodušeně využívá, pojmenovává, aniž by nabízel seriózní popis, analýzu a hlavně řešení, které neznamená cestu do ještě horšího pekla pro nás všechny, tedy i ty právem naštvané!

Jak to že jsme tak hloupí a dovolíme Čunkovi, Janáčkové a Neprašovi vyjadřovat se o někom jako o opálených, o černé ludře, kterou je třeba strčit za ostnatý drát, která se umí jen rozmnožovat a nic než dynamit nepomůže? Proč dovolujeme lidem, kteří jsou nebo byli nařčeni z korupce, umně využívat situaci a problém, který jakoby pálí společnost více? A hlavně proč to dovolujeme těm, kdo problém neřeší, jen odsouvají jinam, případně jen zneužívají některých nálad ke své popularitě? Je zajímavé zjištění, že většina lidí, shodou okolností Romů, na Bedřišce, nad kterou tolik lamentovala paní Janáčková, nájem platí . Stačí se podívat do správných listin. Je skutečně zajímavé zjistit, jak odmítavě se radnice v čele s paní starostkou staví k návrhům některých Romů, i když by mohly napomoci lepšímu vzájemnému soužití a ukázat, že i ti, které se nepodařilo odsunout na náklady města do Kanady, chtějí něco dělat. To se ale zřejmě paní starostce nehodí do karet
(více zde…).

Komunální volby se blíží a je potřeba na něčem získat body. A proč ne jednoduše?! Stačí existující problém zveličit, trochu zhoršit a ve správnou dobu na něj začít ukazovat. Klidně používat verbálně ostnatý drát a dynamit. Jde přece o menšinu ekonomicky, voličsky, a tudíž i politicky naprosto slabou. A příklad politické praxe, jak přetáhnout voliče a rychle se zviditelnit, je na světě!

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon