Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jak se slaví 8.duben v zahraničí?

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Jak již plyne z oficiálního názvu Mezinárodního dne Romů, svůj den slaví Romové po celém
světě. Kromě oslav v tradičním duchu tance a zpěvu se však v mnoha zemích lidé snaží využít tohoto dne a upozornit na problémy, se kterými se Romové potýkají. Různým způsobem chtějí organizátoři akcí přiblížit způsob života a historii Romů a tím alespoň zmírnit předsudky, které mezi lidmi panují, anebo se snaží svými veřejnými projevy zdůraznit potřebu řešit sociálně-ekonomické problémy Romů v Evropě.

Francie, Paříž

Týdenním maratónem slaví sdružení Rromano Krlo Mezinárodní den Romů. Ve dnech od 7. do 12. dubna je připraven bohatý program věnující se jak hudbě a tanci, tak výstavám a odborným diskusím na aktuální témata. Uvedeny budou fotky Denize Ersoye, který je pořídil v turecké části Sulukule, nebo výstava snímků s názvem Andar čhavrikane jakha, které nafotily romské děti ze Sofie. Pozvány jsou kapely zvučných jmen, jako Gypsy Caravan nebo Nadara Gypsy band & DJ Tagada.

Gruzie, Tbilisi

V rámci solidárního přístupu k Romům, jak uvádí Marine Solomonishvili, uspořádá Mezinárodní ústav Lea, Gruzínské židovské informační centrum a Rada židovských žen besedu, neboli kulatý stůl, na kterém se bude diskutovat o současné situaci Romů v krajině.

 Moldávie, Chisinau

Asi stovka Romů se v hlavním městě Moldávie rozhodla v den Romů protestovat. Pochod zorganizovalo Romské národní centrum s cílem zvýšit povědomí majority o sociálně-ekonomických problémech, se kterými se Romové dennodenně potýkají.

Austrálie

Společnost The Romani Life Society zorganizovala romskou výstavu v severním Queensland muzeu. Výstava má prezentovat romskou historii a kulturu tak, aby prolomila předsudky a přiblížila život Romů „gádžům“. Návštěvník „Anti-stereotypní expozice“ se dozví o romském holocaustu či formách diskriminace, se kterými se Romové ve svém životě setkali, vystaveny budou různé předměty, mapy, romská vlajka, zájemcům bude pouštěna romská hymna s titulky.

Belgie,Brusel

Koalice pro evropskou romskou politiku (ERPC) vidí 8. duben jako příležitost připomenout občanům a politikům diskriminaci a nevýhody, se kterými se Romové jakožto největší menšina v Evropě denně potýká. Koalice proto vyzývá Evropskou unii k tomu, aby si osvojila Předlohu strategie v řešení romské inkluze, konzultovanou se zástupci romské komunity.
David Mark, koordinátor koalice, se vyjádřil: „Oslava kultury romské komunity je nejvýznamnější právě tento rok, kdy probíhá Evropský rok mezikulturního dialogu. Evropská unie musí proto právě teď zabezpečit, aby důraz na kulturní odlišnost odpovídal efektivní činnosti v ekonomické a sociální oblasti i antidiskriminačním jednání vůči Romům, Sintům a kočovníkům na evropském kontinentu.“

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon