Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jak se vyjadřovat o Romech v médiích?

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

1. Jak by podle vás měly romské osobnosti a aktivisté informovat veřejnost?


2. Jak se vyjadřovat o Romech v médiích?


3. Mají zmiňovat i negativní stránky chování, nebo se vyhýbat jakékoliv paušalizaci?


ČTĚTE TAKÉ

Pravda není univerzální


Karel Holomek

Mám za to, že v každé lidské pospolitosti, skupině i národnostní menšině je to stejné: jsou tam dobří i špatní lidé. Mezi Čechy a Slováky jakbysmet! Nemám nic proti tomu, aby se o negativních věcech, týkajících se soužití mezi romskou menšinou a majoritou, hovořilo. Ale bez paušalizování, kterého se rádi dopouštějí i naše tzv. autority, jako na příklad pan vicepremiér Čunek nebo senátorka Janáčková. Vždy je třeba zohlednit to, že na straně majority jsou prostředky, moc a síla uplatňovat cokoliv. Na straně menšiny je vždy jen obrana. Možná, že negativa, zmiňovaná na straně Romů, mohou mít svůj původ i v tomto stavu věcí.



Jana Horváthová


Přiznám se, že otázka mi připadá nepatřičná, jako by snad romské osobnosti nebo aktivisté byli nějaká jiná sorta lidí než všichni ostatní lidé. Jako by snad byli členy nějakého uzavřeného společenství, třeba politické strany, kde členové mají svým vedením určeno, jak v důležitých záležitostech rozhodovat. Anebo jako by právě romští aktivisté měli co tajit. Jenže tak to přece není. Ať jsme nebo nejsme aktivisté, jsme prostě lidé a každý mluvíme hlavně sám za sebe. Já osobně si zakládám na tom, že říkám své názory veřejně, aniž bych podléhala nějaké ideologii nebo obecnému vkusu či zájmu. Kdo prezentuje vlastní názor, musí počítat s tím, že se nebude líbit všem. Ale asi vím, kam touto poněkud zevšeobecňující otázkou míříte, třeba k nedávným poněkud kontroverzním výrokům Gipsyho. On sám je výrazná nonkonformní postava, je tedy docela logické, že i jeho názory a prohlášení se nesou v podobném duchu. Nevím přesně, co vlastně řekl, ale pro mě je důležité to, že to je Rom a jako Rom taky vystupuje. Síla jeho hudby na lidi mocně působí a tento mladík může Romům pomoct se získáváním ztracených sympatií. I já jsem několikrát řekla veřejně něco neuváženého, nebo ne zcela dobře uváženého, což mě pak třeba i mrzelo nebo mělo pro mě negativní následky. Přesto ani já asi nepřestanu být otevřená, protože jsem zastánce upřímnosti a jsem pro svobodu slova. Ani Romům neprospěje jakákoliv neupřímnost či zastírání. Na druhou stranu, nedávno jsme byli všichni svědky i toho, že vysoký představitel státu si až příliš pouštěl ústa na špacír – na adresu Romů – a ve své vysoké funkci se nakonec přece jen udržel. To je obraz něčeho jistě hodně nezdravého v našem státě.



Vojtěch Lavička


Měli by informovat veřejnost pravdivě o stavu jednotlivých projektů, o romské problematice, zkrátka o všem. Jedině tak se můžeme odpíchnout k něčemu lepšímu – když budeme znát pravý stav věcí. Pokud budeme hledat pro vše omluvy a zástupné problémy, jenom tím oddalujeme zlepšení situace.


Odpověděl jsem z části už v předchozí reakci, určitě musíme říci i negativní stránky chování, není na tom nic špatného, nikdo není dokonalý, každý národ má někde svého „kostlivce ve skříni“, to je v pořádku. Pokud budeme své méně příznivé chování přiznávat, můžeme si pak dát také práci s tím, co nejvíce takové chování eliminovat. Jinak určitě musíme začít rozlišovat uvnitř etnika, přiznat, že máme i lidi, kteří jsou pro společnost problémem z vlastní viny, pak ty, s kterými žádné problémy a nejsou, a ty, kteří jsou ve špatné sociální a životní situaci a kteří se snaží z ní dostat. Těm musíme pomoci.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon