Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Jaká byla a jsou romská řemesla?

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

To se dozvíte, navštívíte-li Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, kde je až do 13. května k vidění expozice Zapomenutá a současná romská řemesla. Výstava je společnou prací vsetínského muzea a Jana Ráce ze Sdružení dětí a mládeže Romů v ČR, který většinu výrobků osobně
sbíral po slovenských osadách.

K vidění jsou ukázky nejstarších řemesel, jako kotlářství, kovářství a korytářství,
i těch novějších zastoupených drátenictvím, zvonařstvím, košikářstvím či tkaním šňůrek a koberců. K dnes již zapomenutým řemeslům, se kterými se prostřednictvím výstavy lze seznámit, patří výroba nepálených cihel, koňské handlířství či medvědářství.


Jak uvádějí organizátoři, součástí výstavy je i umělecké řemeslo. Proutěný nábytek donedávna vyráběli slovenští Romové pro italský trh, setkáme se zde i s výrobky dělníka z kamenolomu či košikářským uměním romského vysokoškoláka. Expozici doplňuje obrazový a fotografi cký materiál.

„Hlavním poselstvím výstavy je snaha odbourat mýtus, že se všichni Romové dříve živili převážně příživnickými způsoby, překupnictvím, vykládáním z karet a ruky, případně krádežemi. Vystavené exponáty dokládají, že i v našich zemích byli Romové kromě skvělých hudebníků také zručnými řemeslníky nebo provozovateli jiných zaměstnání,“ upozorňují organizátoři na smysl celé akce. S výstavou se budou moci brzy setkat pražští návštěvníci, kde bude součástí doprovodného programu festivalu Khamoro.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon