Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Janáčková a kampaň se sirkami

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Nezávislá senátorka Liana Janáčková známá svým výrokem „jsem rasistka“ postoupila do druhého kola senátních voleb. Navíc se pravděpodobně stane opětovně i starostkou ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky. Nakolik se na jejím volebním úspěchu podílela kontroverzní kampaň se sirkami, zůstává otázkou. Jisté však je, že Janáčková svůj styl pohybující se na hraně a sklouzávající směrem k rasismu skrývaném za populistickou rouškou „všem stejně“ jen tak nezmění.

Leták v barvách české trikolóry s černým akcentem a komiksovou bublinou obsahující hrdý slogan „I nadále budu říkat, co si myslím“ by byl jen další z řady standardní politické reklamy, kdyby se k němu kandidátka do Senátu Janáčková nerozhodla přilepit sirky. Kdyby to nebylo v Ostravě a kdyby Česko zrovna nespělo k závěru v kauze žhářského útoku ve Vítkově. A samozřejmě kdyby se nejednalo o Lianu Janáčkovou známou svými rasistickými výroky na adresu Romů.

Všechna tato „kdyby“ jsou ale naplněna. Leták lidé obdrželi, stejně jako náš fotograf, se sirkami. Liana Janáčková kandiduje v obvodu, v němž leží i kolonie Bedřiška – další místo žhářského útoku na romské obydlí v Česku.

V prvních dnech po činu starostka Janáčková namísto podpory rodině poškozených soustředila svou energii na její znedůvěryhodnění. „Dle zpráv od občanů z Bedřišky se v době návštěvy rodiny z Anglie Podradní domlouvali o přestěhování do Anglie nebo do Kanady. Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni,“ napsala letos v březnu v prohlášení zveřejněném na radničním webu spolu s dalšími osobními informacemi o rodině poškozených.

Na rozdíl od silných výroků z minulých let, sice Janáčková jen naznačila, že se jednalo o fingovaný žhářský útok, jenž měl posloužit jako důkaz diskriminace pro imigrační úředníky, stále to však byla silná káva. Sama si to zjevně o týden později uvědomila a rodině Podradných se přišla omluvit.

Dnes sedm měsíců po žhářském útoku, kdy už víme, že se nejednalo o rasově motivovaný čin ani o fingovaný zločin, vše jako by bylo zapomenuto. Leták hlásí „I nadále budu říkat, co si myslím“ a v kontextu se zápalkami se jeho příjemci hned vybaví – jako s Bedřiškou? A pak už je kruh relativizování roztočen: sice se omluvila, ale to asi musela, bůhví, jak to bylo…

Možnost vyjádřit se ke své kampani a riziku, jak by mohla být interpretována, Janáčkova nevyužila. Od včerejška její asistentka nezvedá mobilní telefon, ani neodpovídá na otázky zaslané e-mailem.

Premiér Nečas vyzval k podpoře Janáčkové v druhém kole senátních voleb, za což jej ostravská organizace vzhledem k dlouhodobým sporům s Janáčkovou ostře kritizovala. Její minulé protiromské výroky však ve velké politice zůstávají stranou, a v té lokální zjevně slaví úspěch.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon