Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Janáčková: Moje srdce zůstalo v ODS

31. ledna 2012
Čtení na 9 minut

„… O Cigány se starat musím. Bohužel jsem rasistka. Nesouhlasím s integrací Cigánů, aby plošně byli po obvodu. Bohužel, vybrali jsme Bedřišku, takže tam budou. S vysokým plotem, s elektrikou, mně je to jedno, já to klidně budu křičet do celého světa …“ To jsou výňatky z debaty starostky a senátorky LIANY JANÁČKOVÉ (54) s několika ostravskými občany. Za tato slova ji v případě, že bude Senátem zbavena imunity, hrozí trestní stíhání.

Senát bude jednat o zbavení vaší imunity. Nechcete se jí vzdát sama a nechat policii, státní zastupitelství a soud rozhodnout o tom, zda jste se dopustila rasistického chování?

To neudělám. Nedám hlavu na špalek sama. Mohli by z toho chtít udělat precedentní případ a říct si: „Tak ji zavřem.“ Mám přece jenom dvě děcka a musím se o ně starat a také si nemyslím, že bych se dopustila nějakého trestného činu.

V tom svém vystoupení jste se ale dokonce sama za rasistku označila.

Každý někdy o sobě řekne, že je blbec, ale myslí si to opravdu? Ne. Občas to prostě ujede.

A nemyslíte si, že byste se měla jako politička více ovládat?

Politik rovná se pokrytec? Za komunistů jsme měli zakázané mluvit o režimu, tak jsme si o tom povídali doma za zavřenými dveřmi – a teď je zase zakázané mluvit o problémech s Romy? O problému rasismu? A když někdo něco řekne, tak je rasista? Proboha, vždyť je to tady obráceně. Tady je antirasismus. A co ti lidi, kteří si přijdou stěžovat na to, že je někdo z Romů okrádá nebo jim vyhrožuje? To jsou taky rasisti?

Jak jste myslela svá slova o vysokém plotu s elektřinou, za který Romy zavřete?

Proč se mě pořád ptáte na takové věci? Vy redaktoři jste úplně ujetí. Vám se nikdy nestalo, že byste někdy řekl nějakou volovinu?

Vy jste politička a řekla jste taková slova před svými voliči.

To nebyla veřejná schůze. Vy nechápete tu nadsázku? Ty moje věty byly vytržené z kontextu. V tom přepsaném projevu například říkám: „Ale já se o ně musím také starat. To jsou takoví občané jako vy, nebo mám vzít dynamit a vystřílet je? To mi radíte?“ Za taková slova mám být odsouzena? Mně vadí způsob jejich života. Některých z nich. Já to zásadně nepaušalizuju. Nebyl to útok na romské etnikum. Byl to útok na lidi, kteří dělají bordel.

Ono to ale z vašeho vystupování nevyplývá.

Samozřejmě, když se ta věta takovým způsobem napíše. Není tam nic o tom, jak celé jednání probíhalo.

A jak tedy proběhlo? Ke mně na radnici se nahlásili dva manželé, kteří dva nebo tři roky předtím žádali o směnu svého obecního bytu v centru Mariánských Hor do osady Bedřiška. My jsme je už tehdy upozorňovali, že do této osady budeme stěhovat Cikány, já si nemám na co hrát, já budu používat i tato slova, a říkali jsme jim: „Nestěhujte se tam.“ Ale oni: „Ne, my to chceme za každou cenu.“ Po dvou letech pak přišli na to, že soužití je nesnesitelné.

Proč? Co se tam konkrétně děje?

Tam jsou dvě rodiny. Asi 30 lidí, z čehož je 20 děcek. Ta děcka, sedmi-, deseti-, patnáctiletá se neštítí fyzicky napadat babičky nad hrobem, sprostě jim nadávají, neštítí se krást. Tyto konkrétní věci mi přišli v tom srpnu vyčítat. Kromě toho si vzali s sebou ještě paní s klukem, kteří tam jeden domek také vlastní. Byla jsem tam já a místostarosta. Takže na té schůzce bylo asi šest lidí.

A co po vás chtěli?

Nejprve říkali, že mám ty Cikány odtamtud vystěhovat. „Udělejte něco. Je tam binec. Oni nám sprostě nadávají. A chodí krást a jsou tam potkani. Vystěhujte je pryč.“ Já jsem jim na to říkala, že nemůžu, že nemám kam. „Oni jsou taky lidi.“ Nemám tu celý přepis té nahrávky, ale pokud budete chtít, tak vám ji dám k dispozici. Byla jsem pod neustálým tlakem. Pořád opakovali: „Řešte to, řešte to!“ To byla dvouhodinová diskuse a nakonec mi ulítly nervy.

Kdo mimochodem tu nahrávku celého jednání udělal?

Nahrál to syn jedné té paní pro soukromou potřebu. Pro otce, který byl na odpolední šichtě a chtěl si poslechnout, co se tam říkalo. To nebylo žádné prohlášení na náměstí: „S Cigánama za plot.“ Prostě mi to ujelo. Lidsky mi to ujelo, protože mi pořád říkali: „Udělejte s nima něco. Udělejte konečně něco!“, tak jsem najednou řekla: „Vy budete pryč a oni budou tam, za plotem.“ Je to tak nepochopitelné?

Váš kolega senátor Novotný o vás řekl, že máte tak trochu nevymáchanou hubu.

To mám. Bohužel. To je pravda. A tuto soukromou nahrávku určenou pro osobní potřebu si půjčili ti manželé, nahráli si ji a dali ji na rok do šuplíku. A ona se pak najednou objevila. A celé je to o tom, že jsem v červnu vystřídala na radnici pana kolegu z ODS, který tam byl od 6. 11. 2006 do 6. 6. 2007, pak ale jedna paní z Ódéesky změnila názor a řekla, že tak jak on to vede, to nejde, a do čela radnice jsem se dostala zase já.

To je podle vás důvod, proč se o vás začala zajímat policie a státní zastupitelství? Pomsta?

Ano. Ten pán z Bedřišky bývalému starostovi nahrávku předal. To bylo v červenci. Pan bývalý starosta to dal prvně ČT. Kluci z České televize se mi teď přiznali, že už to měli týden před tím, než celá aféra vypukla, a protože si s tím nevěděli rady, tak se domlouvali co a jak. Byl to sice špek, ale oni to nechali týden u ledu. Je to rok stará nahrávka. Proč to někdo chce zveřejnit? Myslím si, že kdyby to někdo považoval za rasistické, tak to měl druhý den poté zveřejnit. Myslím, že to přehnal pan bývalý starosta, který nahrávku zveřejnil. Vyvolal tuto štvanici, i když je zřejmé, že všechno říkám v nadsázce.

Proč ale podle vás mu policie dala za pravdu a považuje to za trestný čin?

Byla jsem dvanáct roků v Ódésce. Jednomu takovému vysokému hodnostáři z naší ostravské organizace jsem řekla, že nemá na to, aby dělal určitou funkci. A to jsem neměla dělat, protože se mi to za dva roky vrátilo. Různými intrikami. Tak jsem si řekla, že v ODS už nemůžu dál být.

A ODS podle vás může na Ostravsku ovlivňovat policii a státní zastupitelství?

Jestli krajská státní zástupkyně chodí s ódéesáky na oběd, to nevím, to se můžu jenom domýšlet. Tam jde hlavně o pomstu bývalého starosty, kterého jsem přitáhla do ODS já a předala mu své místní sdružení – a on mi to takhle oplatil. Přesto jsem ale pravičák a moje srdce zůstalo v Ódéesce. Nebudu nikdy v žádné jiné straně.

Teď budete ODS hodně potřebovat. V Senátu se bude hlasovat o zbavení vaší imunity.

To je také pěkně hnusné. Ty spekulace, jež někdo řekl, že jsem volila Klause proto, aby mě eventuálně ódéesáci nevydali. Nekšeftuju se svým hlasem. Mluvila jsem o tom, že budu volit Klause, ještě dávno před tím, než tady byla nějaká nahrávka. Říkala jsem to od svého zvolení do Senátu.

Ale nebude teď opravdu zvláštní, když vás ODS, o které říkáte, že vás nemá v lásce, při hlasování o zbavení imunity podpoří?

Víte co, mně jsou ty spekulace ukradené. Vím svoji pravdu. Ta záležitost tři čtvrtě roku spala. I když mě mohlo varovat, že z kruhů ostravské ODS se jeden funkcionář měl vyjádřit: „Až ta Janáčková zvolí Klause, tak ji zaříznem.“ A ona opravdu 14 dní po volbě přišla žádost o vydání. Není to divné?

Jak hodnotí vaše jednání voliči?

Nepotřebuju mít za sebou svaté rozhořčené občany, že jsem ta fajn baba, která to teď těm Romům ukáže. Já jim neukážu. Mě to jenom štve a já jsem na tlamu řekla to, co jsem řekla. Moje skutky jsou někde úplně jinde než blbá nahrávka o vysokém plotu. Pan senátor a také starosta Vícha se teď nechal slyšet, že se mám nechat vydat a že to není možné, abych takto mluvila. Ale pan senátor Vícha všechny své Romy z Bohumína stěhuje potichu do Ostravy. Tak ať on, sakra, mlčí.

Vy jste ale byla za rasistku označena už v minulosti. Když jste Romům nabízela zadarmo letenky do Kanady.

To bylo v situaci, kdy byla v našem kraji povodeň. Byly tu zatopené domy, kde byli Cikáni, Romové, a potřebovali pomoc, ale my jsme neměli žádné prostředky a nevěděli jsme jak. Tak jsem tehdy zcela vážně říkala primátoru Tošenovskému: „Nedá se jim pomoct tak, že oslovíme vlády a řekneme jim, ať nám humanitárně pomůžou a třeba si jich část vezmou?“ To jsem opravdu nemyslela ve zlém ani rasistickém, nic takového. Já jsem věděla, že v rámci České republiky jim pomoct nemůžeme.

Takže jste dala i před městský úřad postavit ceduli se směrovkou do Kanady?

To je umělecky ztvárněné dílečko, které má rozcestník na všechny světové strany a je tam i Toronto a je tam Hlučín a je tam i Vídeň.

Takže jste to tam neumístili v souvislosti s nabídkou letenek?

Ne (smích). Tak to nebylo. Nebylo to tím přímo inspirováno, ale protože jsme dělali úpravu náměstíčka, tak jsme tam rozcestník udělali a shodou okolností tam i to Toronto dali. To není ale žádná důležitá věc.

A Romům něco takového nevadilo?

Ne. Oni k tomu chodili a říkali: „Jé, hele, to je dobré, toto je fajné.“ Ježiš, já neudělám nic, co by ostravským Romům vadilo.

Jak by podle vás mělo vypadat optimální soužití většiny s romskou menšinou?

To je hodně těžké. Říkám, že tu musí být nějaká pravidla, která nastaví stát. Pokud chce řešit rekvalifi kace, vzdělání, pomoc při zaměstnávání, pomoc při bydlení. Je to ale samozřejmě zase na úkor někoho. Když řeknu, že dám Romy do malých řadových domečků z nespalných materiálů, což například znamená plastová okna, tak mě lidi, kteří bydlí v barácích, kde jim dřevěná stará okna vypadávají, sežerou. Když jim ale dám dřevěná, tak je spálí, když železná, tak je odnesou do sběru. Já jsem to měla vymyšleno a doposud tu studii mám a snažím se na to získat peníze. Mělo by to být sídliště řadových domků, kde budou mít třeba vlastní samosprávu, komunitní centra, kde bude nějaká škola a obchod a samozřejmě služebna policie. Všichni tvrdí, že je třeba jim pomáhat, ale když říkám Džamile Stehlíkové: tak mi pomozte sehnat prachy na tento projekt, který se vám líbí, tak nic.

Vy nesouhlasíte s integrací Romů do většinové společnosti – jste spíše pro ghetta, že?

Žádná ghetta. Cikánské rodiny, jež chtějí žít podle zákonů České republiky, nechť žijí s námi. Ty, které nechtějí, tak ať se o ně stát nestará. Máme šílenou záchrannou síť, i když je teď u moci ODS. Oni zneužívají náš sociální systém. Proč pořád někomu vrážíme peníze? Cikáni znají jen svá práva a neznají povinnosti. To tam klidně napište, protože ve většině případů to tak je, a prosím, napište tam taky, že nemluvím paušálně o všech, protože mám mezi nimi spoustu přátel, s nimiž si rozumím. Kdybych rasistkou opravdu byla, vím, že jsem se za ní sama označila, tak se přece budu chovat úplně jinak.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon