Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Janáčková se brání. Ukázkou reklamních předmětů jiných stran

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Senátorka a starostka Liana Janáčková (Nezávislí), která v Ostravě postoupila do druhého kola senátních voleb, se brání kritice jejích letáků s přilepenými sirkami. Současně kritizuje fakt, že informace o letáku byly zveřejněny právě v den vynesení rozsudku nad čtveřicí vítkovských žhářů. Jakákoliv spojitost je podle ní vykonstruovaná.

V úterý o letáku informoval server Romea.cz ihned poté, co leták dostal do rukou fotograf
serveru. Předvolební leták byl označen za populistický a jako takový byl zasazen do řady dalších kroků a výroků, kterými senátorka proslula již v minulosti.
Dříve se proti Janáčkové již ohradila i ostravská ODS, po krátkém zaváhání se
přidal po upozornění na kontroverzní kampaň i předseda Petr Nečas s tím, že kampaň Janáčkové považuje za hloupý a z hlediska slušnosti neakceptovatelný krok.

Janáčková se však kritice brání. Ve čtvrtek do médií zaslala fotografii zapalovačů, které v komunální kampani v Ostravě používali i jiní kandidáti z ODS, ČSSD a lidovců. “Jen upozorňuji na absurditu celé té vymyšlené kauzy a spojitosti mých sirek s kauzou Vítkov, protože opravdu každá politická strana má de facto nějaké reklamní předměty, ať už to jsou sirky, zapalovače, kolečka do vozíků nebo prezervativy,” řekla dnes ČTK Janáčková. “Chci jenom dokumentovat, že to je běžný reklamní předmět,” dodala Janáčková.

Předseda ostravského sdružení Vzájemné soužití Kumar Viswanathan dnes serveru Romea.cz sdělil, že k nim před volbami lidé z majority přinášeli zmíněný leták s tím, že ho vnímají za hranicí slušnosti. „Lidé si přirozeně dávají věci do souvislostí. Když například sportovec rozdá občanům zápalky, tak to budou samozřejmě vnímat jinak než když to samé učiní osoba, která ve svém obvodě proslula protiromskými výroky a systematickým pěstováním problémů v soužití,“ uvedl Viswanathan, jenž způsoby paní Janáčkové považuje za čím dál rafinovanější.


V roce 2006 Janáčková a místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiří Jezerský pronesli na adresu problémových obyvatel obvodu několik sporných výroků. Jizerský byl nakonec obviněn. Janáčková, kterou Senát kvůli imunitě k trestnímu stíhání nevydal, podle záznamu pronesla, že je rasistka. V souvislosti s Romy padla zmínka o množení cikánů, dynamitu či vysokém plotě s elektřinou. Senátorka se za výroky později omluvila, prý byly vyřčeny ve vypjaté atmosféře. Jezerský se dostal až před soud. Ten jej ale zprostil obžaloby, protože podle něj nešlo o trestný čin.


KAM DÁL?


Nečas kvůli Janáčkové kličkuje. Napřed se jí zastal, teď se od ní distancuje




Janáčková a kampaň se sirkami

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon