Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Je odchod Jiřího Čunka definitivní??

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Jiří Čunek a jeho vztah k Romům se stal
evergreenem jak zpravodajského serveru Romea. cz, tak i časopisu Romano voďi. Jiří Čunek konečně skončil jako místopředseda vlády ČR a jako ministr pro místní rozvoj.

Je to však nezmar, vyhodíte ho dveřmi a vrátí se vám oknem. Myslím, že o něm ještě v souvislosti s Romy uslyšíme, protože právě Romové je jediné téma, které mu může přinést politické body. Evropské dotace, vedení MMR, podezření z úplatků a jeho neobratné vysvětlování, sociální dávky… to je jen výběr toho, co Čunkovu popularitu sráželo, a právě romské téma ji táhlo nahoru.

Jeho pozice je však výrazně oslabena, už totiž nevládne evropskými miliony, které by se mohly stát nástrojem jeho řešení romské „problematiky“. Čunek si to uvědomuje, a proto své síly nyní nasměroval na boj o velmi vlivný post předsedy KDU-ČSL. Volební sjezd se měl původně konat v polovině září v Kroměříži, ale situace v KDU-ČSL j natolik výbušná, že část straníků prosadila konání sjezdu na konci půlročního českého předsednictví Evropské unii a krátce po volbách do Evropského parlamentu.

Kvůli tomu se nový termín Čunkovi moc nezamlouvá. Možná totiž bude KDU-ČSL po těžké porážce ve volbách a šance na obhajobu předsednického postu by byla nulová.

Čunek však zůstane nadále senátorem a bude jím až do října 2012. Právě vítězství v senátních volbách v roce 2006, poté co mistrně využil protiromských nálad ve Vsetíně, odstartovalo jeho hvězdnou a bleskovou kariéru. Většina Vsetíňáků by za něj dala ruku do ohně i dnes. Je jim jedno, že nevysvětlil své naspořené miliony, je jim jedno, že se nevysvětlilo údajné přijetí půlmilionového úplatku, je jim úplně jedno, že Čunek měl na účtě miliony a pobíral „sociální dávky“, tedy přesně to, co tak velmi rád kritizuje.

Nevadí jim, že Jiří Čunek poslední den ve funkci uzavřel zakázku za sto milionů, kterou nakonec jeho nástupce na ministerstvu Cyril Svoboda zrušil. Čunek pro ně zůstane tím chlapákem, který zatočil s „cikány“.

Jří Čunek vůbec není hloupý politik a schopnost přesvědčit jiné o své pravdě jsou neoddiskutovatelné. Ti, které přesvědčil, mu bezmezně důvěřují a věří jeho „jediné“ správné cestě. Jedním z nich je například jeho poradce Jozef Baláž, který se pro server Romea.cz o Čunkovi vyjádřil následovně: „Mohu se vší profesní i osobní odpovědností prohlásit, že má skutečnou vůli najít řešení, které povede k začleňování Romů do společnosti. Za dobu své dvanáctileté praxe jsem se nesetkal s politikem, který by byl v této oblasti statečnější a měl větší praktické zkušenosti s řešením problémů sociálního začlenění Romů.“ A není sám, kdo mu takhle věří. „Pan Čunek je první z politiků, který pojmenoval a ŘEŠIL problémy. Jak, na to ať si každý odpoví sám. Ostatní politici před tímto problémem jenom uhýbali,“ uvedla v komentáři na serveru Romea.cz Daniela Cincibusová, která pracuje s vystěhovanými Romy na Poschle.

Ti ostatní, kteří nevidí soužití Romů a majority jen jako úzce sociální problém, si o Čunkovi myslí, že je to právě on, kdo otevřel stavidla protiromských výroků a dal návod například i neonacistům jak s Romů vytřískat politický kapitál. Vandas, Janáčková, Edelmanová, Paulczynski, Piškula, to je jen pár příkladů následovatelů Jiřího Čunka… I proto, že má Čunek zastání u některých romských aktivistů a sociálních pracovníků, se bude jeho koncepce řešení romské problematiky vynořovat v určitých intervalech jako pozůstatek Čunkova „romského“ angažmá. I on sám se těsně po své rezignaci (odvolání) vrátil ke svému oblíbenému tématu a pro server Aktuálně.cz řekl, že romskou problematiku bude řešit dál. Jozef Baláž se netají tím, že se pokusí přesvědčit Cyrila Svobodu, aby tzv. romskou koncepci MMR realizoval.

Já jen doufám, že Cyril Svoboda se přesvědčit nenechá, protože romskou problematiku a problematiku sociálního vyloučení Romů by měl řešit ten, který tuto věc řešit má, tudíž ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb a Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Pokud tedy chce Jozef Baláž pomoci, měl by začít přesvědčovat o svém způsobu řešení právě Kocába, nejlépe by udělal, kdyby se přihlásil na uvolněné místo ředitele Agentury a ve férovém výběrovém řízení změřil své síly s ostatními kandidáty.

Věřím, že odchodem Jiřího Čunka z vlády skončila dvojkolejnost řešení romské problematiky a doufám, že Michael Kocáb přijme schopného odborníka do čela Agentury, který tento projekt konečně rozjede.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon