Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Je vůbec možné se bránit proti Cyber Hate?

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Moderním nástrojem šíření neonacistické propagandy se v posledních letech stal prostor internetové anonymity. Rasističtí skinheads využívají virtuální svět k šíření rasismu, antisemitismu a xenofobie ve všech představitelných podobách. Internetovou velmoc v tomto smyslu představují Spojené státy, kde je hostována většina webových stránek šířících rasovou nenávist. Proč tomu tak je a jaký vliv má tato okolnost na situaci na české neonacistické scéně?

Jako Cyber Hate označujeme takové jednání, jehož obsahem je šíření rasové, náboženské, ideové a jiné nenávisti internetem. Jedná se o překročení mezí svobody projevu, jehož původce může být shledán trestně odpovědným pro některý z trestných činů, které platné právo rozeznává.
Čeští neonacisté a pravicoví extremisté pravidelně aktualizují přibližně dvacet webových stránek, skrze něž zprostředkovávají své myšlenky širokému publiku. Kromě jiného se zde mohou čtenáři dozvědět, že „nebýt Adolfa Hitlera, byl dnešní svět daleko za hranicí lidské důstojnosti a svobodného žití“ nebo Téměř miliarda na mohylu v Letech – to by byla největší cikánská krádež v dějinách! Popřípadě Cikáni nyní obchodují s drogami, ve velkých městech organizují sehrané gangy kapesních zlodějů a lupičů, bezuzdně dojí sociální systém a terorizují celé okolí.

Vedle otevřeného šíření rasové nenávisti obsahují neonacistické webové stránky i řadu publikací, které patří k nutné výbavě každého nacionálního socialisty. Kromě tradičního Hitlerova Mein Kampfu, který položil základy genocidního vyvražďování Židů a Romů, jsou to novodobé instruktážní manuály, podle kterých se mohou mladí neonacisté naučit sestrojit domácí výbušniny či podnikat různé diverzní akce zaměřené na likvidaci jejich nepřátel.

V neposlední řadě je mladými příznivci ultrapravice internetový prostor zneužíván k vzájemné komunikaci prostřednictvím otevřených či uzavřených diskusních fór nebo zcela soukromých mailových, skypových a icq kanálů. Tato komunikace je velmi obtížně detekovatelná, a proto s oblibou užívaná pro domlouvání neonacistických koncertů, demonstrací, ale také násilných aktivit. Jednání spočívající v šíření rasové, náboženské či ideové nenávisti či podpoře neonacistického nebo neofašistického hnutí jsou podle českého trestního práva trestná. V případě, že by se policii podařilo odhalit autory, webmastery, grafi ky a další osoby podílející se na vytváření podobných webových stránek, mohla by je stíhat a soud následně odsoudit. Díky anonymitě internetu je to však téměř nemožné, většina autorů píše pod pseudonymy, webové stránky jsou spravovány z internetových kaváren, takže jejich autoři jsou obtížně zjistitelní.

Řešením proti šíření rasové, náboženské nebo jiné nenávisti skrze internetový prostor by mohlo být rušení webových stránek webprovidery. Proti tomuto postupu se čeští a evropští neonacisté brání tím, že svoje webové stránky umisťují na americké servery, kde je jejich obsah chráněn Prvním dodatkem Ústavy spojených států amerických, který zakotvuje svobodu projevu. Neonacistických stránek hostovaných v USA je tak až několik set. Mnozí se domnívají, že První dodatek chrání svobodu projevu absolutně. Ve skutečnosti je však i v USA tato svoboda omezitelná a První dodatek prolomitelný. V případě, že by některý z projevů nebo tištěných materiálů směřoval k bezprostřední výzvě k násilí, a zároveň neobsahoval politický podtext, jehož projevování je Prvním dodatkem chráněno, mohl by být autor a distributor takového materiálu trestně odpovědný. Současná praxe odpovědných amerických orgánů je však taková, že většina projevů spadajících do kategorie Cyber Hate je zatím chráněna Prvním dodatkem. Nezbývá nic jiného než vyčkat, až se soudní praxe ve Spojených státech změní, neonacisté začnou být za své projevy trestně odpovědní a webové stránky budou rušeny. Do doby, než se tak stane, se bohužel budeme muset smířit s tím, že české neonacistické webové stránky budou pravidelně aktualizovány a rasová nenávist šířena z internetového prostoru na evropské poměry až příliš liberálních Spojených států.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon