Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Již v pondělí: Vernisáž výstavy Lačho lav sar maro

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Patnáctka černobílých portrétů prezentovaných v pražské kavárně Jericho v rámci výstavy Lačho lav sar maro (Dobré slovo je jako chleba) představuje méně známou součást českého literárního světa – tvorbu Romů. A to nejen obrazem, ale i slovem, které v podobě úryvků z díla autorů doplňují každou fotografii.

Vedle etablovaných tvůrců, jež na svém kontě mají nejednu knihu jako básník Vlado Oláh či prozaička Erika Oláhová, snímky zachycují i debutanty Ivetu Kováčovou či Renátu Berkyovou.

Romista a fotograf Lukáš Houdek portrétoval na konci loňského roku romské básníky a prozaiky z Česka a Slovenska, v rámci cyklu Šukar laviben le Romendar (Krásná slova Romů) vznikajícím pod záštitou občanského sdružení ROMEA.

Snímky budou vystaveny od 16. dubna do 15. května v Café Jericho (Opatovická 26, Praha 1). Výstava dále poputuje do pražského Domu čtení a na podzim pak do Památníku Lety.

Vernisáž proběhne v pondělí 18. dubna od 18 hodin v Café Jericho za účasti Lukáše Houdka, romistky Karolíny Ryvolové a především portrétovaných tvůrců – vypravěče Emila Ciny či mladé básnířky Renáty Berkyové a dalších, kteří přečtou ukázky ze svého díla.

Tímto Vás srdečně zveme!

Aven te chal lačho lav!

Fotografie vznikly v rámci cyklu Šukar laviben le Romendar jako výstup projektu Romštinou k úctě a toleranci, kterou realizovalo sdružení ROMEA v rámci Programu implementace Evropské charty regionálních a menšinových jazyků 2010 financovaným Úřadem vlády ČR.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon