Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Každý máme jinou barvu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Výstava výtvarných prací dětí ze základní školy v Jarovnicích nazvaná Každý máme jinou barvu je od 12.6. do 18.10. k vidění v brněnském Muzeu romské kultury. Žáci, jejichž práce byly oceněny na mezinárodních festivalech a vystavené v několika zemích Evropy, v nich pod vedením osvíceného učitele Jána Sajka refl ektují svět Romů, jejich historii, tradice, folklor i současnost.
Pro probíhající expozici byly vybrány práce reprezentující různé výtvarné techniky (kresba, malba, kombinovaná technika, …), ale i originální experimenty Jána Sajka, jakou je malba na vyřazené školní lavice, ilustrace k romským písním či skupinová práce. Dva obrazy pak upomínají na povodeň v Jarovnicích. V roce 1998 jí padlo za oběť několik desítek obyvatel tamní romské osady, včetně několika dětí, autorů či spoluautorů vystavených děl.
Na výstavě je možné zakoupit pohlednice, samolepky, puzzle a jiné předměty, na nichž se výtvarně podepsaly jarovnické děti. Doprovázejí ji ty romské písně, jejichž text byl podkladem pro některé z vystavených děl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon