Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Kdo stojí za násilnostmi neonacistů v Litvínově?

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Server Romea.cz obdržel e-mail a leták vyjadřující se k situaci v Janově a
objasňující, kdo stojí za násilnou akcí neonacistů 18. 10. 2008. Server Romea.cz
zveřejňuje e-mail v plném znění.

DOKUMENT


Leták: Kdo stojí za akcí neonacistů v Litvínově 18. 10. 2008

 

TEXT E-MAILU

Dobry den

neni nam lhostejne, ze se z Litvinova stava cviciste pro poulicni chuligany z cele republiky. Proto si vas dovolujeme informovat, kdo stal za poslednimi nasilnostmi v Litvinove a v Janove.

Sirte prosim tuto informaci dal a odminete rasisty a primitvni nasilniky v Litvinove

Litvinov proti rasismu

***

Neonaciste se 17. listopadu opet chystaji do Litvinova. Tentokrat kryti oficialne ohlasenymi demostracemi. Je pravdepodobne, ze se opet pokusi rozpoutat poulicni nasili.

Protoze se snazi prezentovat jako "ochranci naroda" je dobre vedet, co jsou skutecne zac. Proto jsme se rozhodli vam predstavit jejich hlavni protagonisty.

Doufame, ze jim 17. listopadu uz nikdo tleskat nebude.

***

letak s fotkami a informacemi o organizatorech naleznete v priloze tohoto mailu pripadne je ke stazeni zde

http://www.edisk.cz/stahni/58018/janov_letak.pdf_914.24KB.html

***

–text letaku–

Občané Litvínova, v sobotu 18. října proběhla v našem městě demonstrace označená za „protest nespokojených občanů“. Této demonstrace se účastnili zejména tzv. pravicoví radikálové, kterým řada z vás tleskala.

Tuto demonstraci ve skutečnosti svolala neonacistická organizace Národní odpor. Jejím cílem nebyla pomoc obyvatelům Litvínova, ale zviditelnění Dělnické strany, se kterou Národní odpor úzce spolupracuje.

Demonstrující, kteří do Litvinova přijeli, jsou ve skutečnosti úplně stejní jako ti, kterých se obáváte. Násilníci, kriminálníci, recidivisti a členové podsvětí. Naprostá většina z nich v Litvínově nežije, jeho problémy nezná a pouze zneužila situace v Janově k rozpoutání násilí. Na vašich problémech tato skupina lidí pouze parazituje a nenabízí žádné řešení.

Kdo stál za sobotní, údajně spontánní akcí?

Filip Vávra
Organizátor celé akce, zakladatel neonacistické organizace Národní odpor. V minulosti trestaný za napadení gay baru, hajlování před synagogou a fotbalové výtržnictví. Některými svými soukmenovci pokládaný za policejního udavače.

Patrik Veruňek
Aktivní neonacista a fotbalový výtržník z Mostu. Patří mezi členy nazi-chuligánského gangu Radical Boys/Brux Vandals. Jeden z organizátorů celé akce.

Lucie a Jiří Šlégrovi
Sourozenci, kteří na akci vystoupili s projevem. Lucie se účastnila i první provokace Dělnické strany na Janovském sídlišti v sobotu 4. října. Oba jsou místními neo nacisty pokládáni také za policejní udavače, navíc je obviňují i z krádeží.

Jiří Tůma
Dlouholetý aktivista Národního odporu z Prahy. Ve vězení již strávil dva roky. V současné době je proti němu vedeno trestní stíhání v souvislosti s rozehnanou demonstrací Národního odporu v Brně 2007.

Karel Fixmer
Neonacista a fotbalový výtržník z Prahy. V minulosti již byl stíhán za výtržnictví.

Jan Cihlář
Fotbalový výtržník. V minulosti již byl trestán.

Jaroslav Brož
Dlouholetý neonacistický aktivista z Plzně. V minulosti trestán za propagaci nacismu a za podvody.

Michal Otto
Aktivní neonacista a fotbalový výtržník z Mostu. Patří mezi členy nazi-chuligánského gangu Radical Boys/Brux Vandals.

Jan Dufek
Neonacista z Duchcova. Souzen za propagaci nacismu a napadení, kterého se dopustil na silvestra 2007 na Slovensku.

Tomáš Vassiov
Neonacista z Opavy. Ve vězení strávil tři roky, byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví, výtržnicví a propagaci nacismu.

Martin Hrach
Martin Hrach je vůdčí postavou Radical Boys. V současné době je vojákem české armády a čeká na ukončení kontraktu z důvodů jeho neonacistických aktivit. Na demonstraci zajišťoval logistické zázemí.

Tomáš Vandas
Předseda Dělnické strany, která celou akci využila ke své předvolební propagandě. Bývalý člen SPR-RSČ. Dnes spolupracuje s neonacisty, kteří prosazují, že “Sudety byly a budou německé”. V minulosti vyšetřován v souvislosti s kuplířstvím.

Z podobného prostředí se rekrutuje i většina dalších takzvaných ochránců národa, kteří v sobotu v litvínovských ulicích řvali: “Odpor!”

Máte pocit, že tito lidé přišli proto, aby vám pomohli? Skutečně se domníváte, že vám tito lidé vůbec mohou nějak pomoci? Pořád si myslíte, že byl dobrý nápad jim tleskat?

Skutečným viníkem neutěšeného stavu v Litvínově jsou spekulanti s nemovitostmi, kteří skupují levné byty na sídlištích a stěhují do nich sociálně slabé rodiny i neplatiče z celé republiky, a to nejen Romy. Romští starousedlíci problém nepředstavují a současným stavem trpí stejně jako ostatní. Proč obracet svůj hněv na všechny Romy, když významná část z nich patří mezi oběti a ne mezi viníky?

Problém, který v Janově vznikl, je dlohoudobý a bude vyžadovat i dlouhodobé řešení. Těžko ho hledat v pokusu o bezhlavý pogrom.

Nenechte se zmást líbivými hesly a siláckymi gesty těch, pro které je Janov jen víkendové povyražení.

Mějte na paměti, že rasismus není řešení, ale právě často příčina mnoha problémů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon