Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Khamoro vyvrcholilo galakoncertem v pražském klubu Sasazu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Zcela zaplněný pražský klub SaSaZu v sobotu roztančila energická hudba účastníků závěrečného galakoncertu 13. ročníku festivalu Khamoro. Před pestrobarevnou oponou s motivy květů se představilo sedm souborů hrajících tradiční romskou muziku. Jeden z největších romských festivalů světa letos od minulé neděle 22.5. přivítal účinkující z 19 států.

“Dramaturgický koncept se odvíjí od toho, že Romové žijí na celém světě. My se proto snažíme o to, aby i návštěvníci během festivalu Khamoro procházeli hudbou celého světa,” uvedl producent festivalu Džemil Silajdžič.

Jelena Silajdžić, rovněž producentka a hlavní organizační tvář tohoto festivalu , zdůrazňuje, že celý týden je zasvěcen romské kultuře jako celku, nikoliv jen hudbě, proto je tradičně provázejí semináře věnující se palčivým problémům souvisejícím s integrací romské menšiny do společnosti a se vzájemným soužitím, řada výstav, workshopů, dokumentárních filmů. Letos hlavní téma konference souviselo s léty diskutovaným vzděláváním. O jednotlivých akcích Khamora vás Romea.cz průběžně coby mediální partner informovala.

Vraťme se teď ke galakoncertu….

Na úvod večera moderovaného Vojtěchem Lavičkou ze skupiny Gipsy.cz se představil italský soubor Alexian Group, jehož živelná muzika okamžitě podnítila k tanci převážně romské návštěvníky klubu. Alexandr Spineli, který stojí v čele souboru od jeho vzniku a v Itálii organizuje dlouhá léta mezinárodní literární soutěž v romštině, se na festivalu představil již jednou. Publikum očekávalo jediného domácího zástupce…skupinu Bachtale Apsa založenou nevidomým zpěvákem Máriem Bihárim, který učinkoval ještě s dnes již zesnulou Zuznanou Navarovou. A jejich vystoupení sklidilo obrovský aplaus.

“Já jdu brečet, hraje Bihári,” vykřikla po prvních tónech sedící starší žena a vyrazila na parket. Na něm se svými rodiči a příbuznými tančilo také mnoho dětí.

“Skupina Bachtale Apsa patří v současnosti k nejlepším romským kapelám v Česku,” podotkla produkční festivalu Lída Matásková. Návštěvníci očekávali i vystoupení indické romské kapely Jaipur Maharaja Brass Band, považované za jednu z nejlepších dechovek v indickém Rádžasthánu, bulharského Martina Lubenova Orkestaru, maďarského EtnoRomu či famózní portugalské trio Ciganos d’Ouro, které do Prahy na Khamoro přijelo už potřetí.

Třináctý ročník přehlídky romské kultury začal v neděli rekonstrukcí romské svatby, 26. května například nabídl průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí, který prošel centrem Prahy. V programu festivalu Khamoro, který pořádá sdružení Slovo 21, na zájemce čekala výstava romských výtvarníků, workshopy pro mladé nebo třídenní odborná konference o odstranění segregace ve vzdělávání.

Během třináctileté existence na festivalu Khamoro vystoupilo více než 120 romských hudebních souborů ze zhruba třiceti zemí světa.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon