Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Knihy o rasismu i boji proti němu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Tak by se ve stručnosti dal shrnout obsah dvou knih, které před nedávnem vydalo občanské sdružení Slovo 21, jež se mimo jiné zabývá integrací cizinců žijících v České republice. Právě ti se stali námětem jedné ze zmíněných publikací.

Titul s názvem Žijí vedle nás 2006 představuje výsledky projektu realizovaného druhým rokem na základních, středních a vysokých školách ve všech krajích České republiky. Tým složený ze zástupců sdružení a cizinců žijících u nás delší dobu uspořádal postupně v 84 školách besedy, jejichž cílem bylo umožnit mladým lidem setkání a debatu s cizincem. Realizátoři projektu věří, že tímto dialogem přispívají k odbourání předsudků a odstranění obav z mnohonárodnostní společnosti. A co si o přínosu besedy myslí studenti? „Můžeme si uvědomit, co bychom jinak nepostřehli. Je dobré hledat naše nové chyby,“ zní odpověď jednoho z účastníků. „Uvědomit si, že není lehké žít v cizí zemi,“ říká jiný. Mnoho dalších názorů mladé generace je vyjádřeno v závěru knihy. Ta vedle toho obsahuje vyhodnocení anket, které vyplňovaly necelé tři tisícovky žáků a studentů, dále pak představuje cizince, kteří se v roli přednášejících zúčastnili jednotlivých besed, a v neposlední řadě i hodnotící zprávy z krajů, kde se přednášky uskutečnily.
Druhou, neméně zajímavou publikací je titul Jsme přece lidé, ne?, jenž je zároveň nepopiratelným důkazem o alarmujícím stavu rasismu vůči Romům v České republice, zejména v jeho skryté podobě. Fyzické útoky, neméně zraňující slovní výpady a ponížení, když jsou Romové dennodenně konfrontování s těmi, kteří o nich nesmýšlí jako o lidských bytostech – takové i jiné jsou zážitky pěti set Romů, černé na bílém zhuštěné do devadesáti stran textu doplněného analýzou současného stavu.

Obě knihy vypovídají o míře a podobách rasismu i ochotě české společnosti s ním bojovat. Strach z toho, co se prostřednictvím obou publikací dozvíme o míře tolerance a otevřenosti spoluobčanů, by nám však neměl bránit v zařazení těchto titulů do svých knihoven. Jejich obsah sice není chloubou české kultury, patří k ní však, ať už si to chceme nebo nechceme přiznat.

Publikace jsou k dostání na adrese sdružení Slovo 21 (www.slovo21.cz).

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon