Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Kocáb slaví rok ve funkci ministra

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Rok v ministerské funkci v sobotu oslaví služebně nejstarší člen vlády, ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Premiér Jan Fischer frontmana kapely Pražský výběr II. a bývalého podnikatele Kocába převzal jako jediného ministra z předchozího kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS). Zatímco zástupci neziskových organizací při hodnocení Kocábovy činnosti nešetří chválou a ministr boduje v žebříčcích důvěry politiků, podle některých politologů jsou jeho reálné výsledky mizivé.

Za Kocábovy úspěchy lidé z neziskového sektoru považují přijetí antidiskriminačního zákona a pozvolný rozjezd Agentury pro sociální začleňování. Jejím prostřednictvím by v letošním roce měly dvě desítky vybraných obcí a měst dostat z fondů EU na projekty zaměřené na začlenění Romů získat celkem 750 milionů korun.

“V téhle oblasti se za pouhý rok strašně těžko něco posunuje dál,” řekl ČTK Šimon Pánek ze společnosti Člověk v tísni. Kocáb podle něj veřejnost účinně upozorňuje na nebezpečné jevy, jako je neonacismus, nebo na tíživou situaci obyvatel vyloučených lokalit, zejména Romů. “Důležitá je jeho snaha zastávat ve veřejném prostoru jasné stanovisko a brát se za ně,” míní Pánek. “Určitá průraznost v jeho gestech může být provokativní,” připustil.

Kocáb již při nástupu do funkce označil jako jednu ze svých hlavních priorit zlikvidování vepřína v Letech u Písku, stojícího na místě bývalého sběrného tábora pro Romy z doby druhé světové války. Po roce je jeho odstranění v nedohlednu; stát však plánuje vybudovat památník obětem romského holokaustu a vzdělávací centrum na místě obdobného tábora v Hodoníně u Kunštátu.

Zástupci Romů jsou přesto s Kocábovým působením spokojeni. “Když ho srovnám s předcházejícími aktéry v této funkci, pokládám jeho působení za mimořádně příznivé,” řekl předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek. “Je to slabý úřad, ale přesto (Kocáb) ve vládě hraje nějakou roli. Jak dalece to je úspěšné, to už není jenom na něm,” prohlásil.

Jana Smiggelsová-Kavková ze sdružení Fórum 50%, které usiluje o vyšší zastoupení žen ve veřejných funkcích, za Kocábův úspěch považuje zřízení vládního výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice. Spolupráci s Kocábem si pochvaluje také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Kocábovi také více než řadě jiných ministrů důvěřují občané. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněného počátkem ledna byl jedním ze čtyř členů vlády, kteří se vešli do první desítky nejdůvěryhodnějších politiků. Obsadil desátou příčku a důvěřovala mu plná čtvrtina obyvatel.

Podle některých politologů přesto Kocábovo angažmá v ministerské funkci žádný efekt nepřineslo. “Je to zvláštní politický fenomén – populismus zaměřený na intelektuály,” zhodnotil Kocábův přístup k politice politolog Bohumil Doležal. “Lidé o něm sice porůznu hezky hovoří, ale výsledky té práce jsou víceméně nulové, protože tomu chybí jakýsi pragmatismus a věcnost,” prohlásil.

“Druhá věc je, že to normálního člověka příliš neoslovuje. Takže já bych za největší úspěch pana Kocába považoval to, že poslední tři měsíce o něm není vůbec slyšet,” dodal Doležal.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon