Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Kultura na radiu Gipsy.sk

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Teprve krátkou existenci má za sebou romské internetové rádio Gipsy.sk (www.gipsy. sk). Jan Čonka, jenž tyto stránky sám provozuje a ze své kapsy financuje, chce projektem zejména podpořit v Romech hrdost na svoji kulturu. Za hlavní obsah rádia proto zvolil informace o části romské kultury, jakou tvoří hudba, některé zvyky, ale i tradiční pokrmy.
Čonka nezastírá, že větší prostor prozatím věnuje zejména hudbě. „Na stránke prezentujem rómske kapely a súbory, kde je ich tvorba, krátky opis kapely, fotografi e, videá a ďalšie zaujímavé informácie, ako napr. kontaktné údaje kapely, mail alebo telefónne čísla, aby ich poprípade mohli pozvať hrať na svadbu, ples alebo koncert,“ uvedl v rozhovoru pro RPA. Z ostatních rubrik nabízí romské symboly, stručný přehled historie Romů na Slovensku, videoklipy, ale také svéráznou rubriku vtipů o Romech. „Tie som tam dal preto, aby aj Nerómovia videli, že si vieme zo seba robiť žarty. Neverili by ste, aký je dnes problém nájsť slušné, nerasistické a nevulgárne vtipy o Rómoch,“ vysvětluje. Následuje seznam nejrůznějších receptů na romská jídla, i těch, co se za „cigánská“ pouze vydávají.

Gipsy.sk, ačkoliv prozatím neobsahuje příliš mnoho dat, si při troše trpělivosti jistě najde své příznivce. Již nyní ho oceňují zejména fandové soudobých, více či méně profesionálních romských kapel.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon