Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ladislav Fízik: „Naše řešení romské otázky na Slovensku může být vzorem pro celý svět“

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Ladislav Fízik, předseda Parlamentu Romů SR, osobní poradce Jána Sloty (SNS) a poradce slovenského ministerstva výstavby, dnes v rozhovoru pro server Romea.cz řekl, že Slovensko chce být vzorem pro řešení romské otázky pro celý svět. Fízik se mimo jiné dnes sešel i s předsedou Parlamentu Romů v ČR Milanem Ščukou.

Fízik je známý kontroverzní spoluprací se Slovenskou národní stranou. Ta se zapsala do povědomí především svými rasistickými výroky o slovenských Romech a Maďarech žijících na Slovensku. Předseda SNS kdysi prohlašoval, že na Romy je zapotřebí malý dvůr a dlouhý bič. Fízik k tomu pro server Romea.cz řekl: „My jsme si to s panem Slotou vysvětlili. Malý dvůr, bič, pleskot, ale bič nemusí udeřit.“ Se Slotovými výroky se kupodivu ztotožňuje i předseda Parlamentů Romů v ČR Milan Ščuka: „Slota řekl pravdu, velký bič a malý dvůr. A to je na ty cigány co nechtějí platit a nechtějí makat. To je na ně to potřebný.“

Fízik si, jak dnes přiznává, SNS ke spolupráci vybral sám. Podle něj byl čas zapomenout na to, co bylo a využít vhodné příležitosti pro vyjednávání. „Němci vraždili Čechy a dnes jsou dobrými přáteli… Bylo na čase si některé věci se SNS vysvětlit a hledat jiné způsoby řešení a komunikace. Nemůžete se neustále na někoho zlobit. A já mohu garantovat, že Slovenská národní strana dnes nemá ve svém programu žádné rasistické podtóny, naopak ve svém programu má řešení romské otázky,“ řekl Fízik exkluzivně pro server Romea.cz.
Podle Fízika však první rok této spolupráce žádné výsledky zatím nepřinesl. Hlavní ideou Fízika je v současné době sbírat zkušenosti ve světě a jak sám řekl, pozorovat to, co se ve světě dělá dobře a to dobré přenést na Slovensko. „Já cestuji a učím se. To, co vidím, že je dobré, bych chtěl přenést na Slovensko a tam to realizovat,“ uvedl Fízik.

Předseda Parlamentu Romů SR by rád změnil také bytovou situaci Romů na Slovensku. Řešení vidí například ve zvýhodněných hypotékách. „Romy musíme naučit mít majetek, je jedno jestli byt, dům, zem. Jinak se nepohneme z místa. Když někomu dáte něco zadarmo, tak se k tomu také podle toho bude chovat. Mluvím o družstevní výstavbě. Říkám, že když stát dá dotaci, obec se bude podílet a na určitou část bych zavázal i toho Roma hypotékou, třeba na dvacet let. Oni stejně musí platit nájmy, tak proč by si neplatili hypotéku. Tohle bych udělal, s tím pocitem, že vím, že je to moje a že to zůstane pro moje děti, si ten dům přece nevydrancuji,“ dodal Fízik. Tento svůj záměr by chtěl realizovat co nejdříve.

Ladislav Fízik se přijel podívat, jak se pracuje s Romy v České republice, kde ho nejvíce zaujala romská Střední škola sociálně právní. Rád by podobné školy otevřel i na Slovensku, především pro mládež, která žije v osadách. Měl by to být jeden z nástrojů, jak si vypěstovat novou generaci romské inteligence na Slovensku a jak pozvednout sebevědomí těm, kteří v romských osadách žijí. Dopoledne se Fízik setkal s předsedou Parlamentů Romů v ČR Milanem Ščukou.

Milan Ščuka pro server Romea.cz přiznal, že Parlament Romů v ČR nevyvíjí žádné aktivity a pro organizaci se nepodařilo zajistit finanční prostředky na činnost. „Finanční prostředky, vlastně už ani nesháníme. Domníváme se, že je tady dost organizací, které ty finanční prostředky mají a které se snaží tady něco dělat. My sledujeme celkový vývoj a snažíme se reagovat na vyjádření jednotlivých politiků,“ uvedl Milan Ščuka pro Romea.cz.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon