Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Let’s dance

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Ačkoli jste většinou zvyklí na to, že v rubrice věnované sportu vám již pátým rokem představujeme nadějné fotbalisty, boxery či hokejisty, v tomto čísle jsme udělali jistou výjimku. Trochu netradičně jsme se vám rozhodli představit dva mladé a nadějné sportovce trochu z jiného odvětví – tanečníky hip-hopu. Sourozenci Mario a Diana Daňkovi z Jablonce nad Nisou, kteří se tomuto druhu tanci věnují více než tři roky prostřednictvím Taneční školy X-DANCE, získali řadu ocenění i na mezinárodní úrovni. Ačkoliv je mezi sourozenci věkový rozdíl pět let, v tanci si rozumějí velmi dobře a častokrát vystupují na nejrůznějších soutěžích a festivalech ve společné taneční formaci.

Šestnáctiletý Mario a jeho jedenáctiletá sestra Diana mají rádi tanec již od útlého dětství. Vždy se rádi pohybovali v rytmu hudby, která zněla poblíž. S tancováním hip-hopu však oba začali teprve před čtyřmi lety. Prostřednictvím propagačních letáků,kte-ré měli k dispozici na základní škole, jejíž budovu Diana dodnes navštěvuje, se dozvěděli o taneční škole X-DANCE. Ta v Jablonci nad Nisou funguje od roku 2002 a v současné době patří k nejlepším a nejaktivnějším tanečním školám v ČR. X-DANCE spolupracuje s řadou významných lektorů z ČR i ze zahraničí, pro zajímavost například s Usherem nebo Mariah Carey.


Mario je čtyřnásobným mistrem v tancování hip-hopu a k největším oceněním tohoto šestnáctiletého „hopera“ zajisté patří šesté místo na mistrovství Evropy, které za taneční formaci čtyřiadvacetičlenné skupiny získal na přelomu června a července letošního roku v rakouském Grazu. Teprve jedenáctiletá Diana se už nyní může pyšnit titulem mistryně republiky. Dospívající Mario, který za nejoblíbenějšího rappera považuje 50Centa, říká: „Hip-hop je životní styl, který mi je už dlouhou dobu hodně blízký. Proto se snažím ho vyjadřovat hlavně tancem, kterým žiji a který mě posouvá někam dál.“ Opodál stojí jeho o pět let mladší sestra, která se jeví v podstatě jako velmi tichá a skromná dívka. A také taková je, jen ne na podiu. Tam je z ní skutečně tvrdá „hoperka“. Se starším bratrem si prý velmi rozumějí, leckdy se sice pohádají kvůli úplné hlouposti, jak oba přiznávají, ale aby se mohli v hip-hopu zdokonalovat a zároveň společně trénovat, musí spolu navzájem vycházet.


„S bráchou trávím hodně času. Jednak na trénincích, doma, když spolu trénujeme, a pak také na nejrůznějších mistrovstvích, kam jezdíme většinou společně. Myslím si, že spolu ale vycházíme až moc dobře. Jsem za to moc ráda,“ usmívá se Diana. A jak takový domácí trénink sourozenců Daňkových vypadá? „Nejdřív vyženeme rodiče nejdál od našeho pokoje, pustíme si muziku na plný pecky a tvrdě trénujeme, třeba i stokrát jednu věc, dokud se nám to prostě nepodaří,“ shodují se sourozenci. Kromě domácích tréninků se zúčastňují i tréninků taneční školy, o které již řeč byla a jejíž majitelkou a hlavní trenérkou je Hana Holbová, osmadvacetiletá tanečnice, která během své taneční kariéry učila více než tisíc tanečníků. Diana i její bratr Mario v ní vidí velký vzor a rádi by jednou dosáhli takového úspěchu jako jejich učitelka tance. Říkají, že je pro ně jak učitelkou, tak dobrou kamarádkou, se kterou vždy rádi zkonzultují nejen tanec.


Ani trenérka si své žáky nemůže vynachválit. „Považuji je oba za velmi učenlivé a nadané děti. Navíc si myslím, že vzhledem k jejich věkovému rozdílu jsou vůči sobě velmi tolerantní, dokážou si pomoci a navzájem se doplňují. Když k nám před těmi třemi čtyřmi roky přišli, základy hip-hopu v sobě měli, zejména pak výborný poslech hudby. Vzhledem k tomu, že se oba velmi dobře učí novým věcem a začali na sobě intenzivně pracovat, patří v tomto sportu k těm lepším. Mario je výborným sólovým tanečníkem, Diana taktéž a oběma jde i tanec ve vícečlenné formaci. O tom samozřejmě svědčí i jejich ocenění. Nejvíce na nich oceňuji to, že tancují srdcem – to je pro dobrého tanečníka to nejdůležitější,“ zmiňuje se o svých žácích majitelka a hlavní trenérka jablonecké taneční školy X-DANCE. Oba sourozenci by si jednou také rádi otevřeli svou vlastní taneční školu, kde by mohli učit jak romské, tak neromské děti tancovat hi-hop. „Už jsme o tom několikrát uvažovali, je to v podstatě takový náš sen. Zároveň ale oba víme, že to není úplně jednoduché,“ mluví za oba sourozence starší Mario.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon