Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Maďarské radikální hnutí Jobbik by se rádo ujalo v zemi vlády

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) by mělo politicky dozrát, aby se mohlo ujmout vlády v zemi. Jak v sobotu prohlásil jeho vůdce Gábor Vona, organizace by měla vybudovat novou společnost “zaměřenou na hodnoty”, která nahradí tu současnou, jež o svoje hodnoty přišla a rozpadá se. Informovala o tom maďarská agentura MTI.

Vona na osmém sjezdu strany prohlásil, že Jobbik po vstupu do parlamentu před rokem a půl nijak nezmírnil své cíle, které shrnul ve svém programu pod titulem “Radikální změny”.

K otázce soužití s menšinovými Romy, která patří mezi priority hnutí, Vona dnes řekl, že pokud by Jobbik byl u moci, vytvořil by takovou situaci v zemi, která by pro lidi, kteří nechtějí najít své místo v oblasti práce, práva a vzdělání, vyústila jen v jedno ze dvou řešení: vězení nebo emigrace.

Vona dále řekl, že by se ještě chtěl dožít toho, aby bylo v okolních zemích garantováno právo etnických Maďarů na sebeurčení.

Šéf maďarských radikálů také nešetřil kritikou na adresu dvou největších stran v zemi. Řekl, že jediná osoba v zemi, která nejvíce pracuje na svržení maďarského premiéra a šéfa vládního pravicového Svazu mladých demokratů-Maďarského občanského svazu (Fidesz) Viktora Orbána, je Orbán sám. Ohledně druhých nejsilnějších socialistů v parlamentu Vona podotkl, že je jejich šéf a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány úspěšně pohřbil už sám.

Gyurcsány před týdnem oznámil, že opouští Maďarskou socialistickou stranu a chystá se založit nové parlamentní uskupení.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon