Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Magistrát: Čtvrtina pražských Romů má problémy s bydlením

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V Praze žije zhruba 17.000 Romů, téměř čtvrtina z nich má problémy s bydlením. Romy v metropoli trápí také jejich finanční situace. K romské národnosti se hlásí jen 653 z nich. Vyplývá to ze studie, kterou si nechalo vypracovat hlavní město. ČTK o ní dnes informoval radní Jiří Janeček.


Z výsledků ankety vyplývá, že asi 23 procent Romů má problémy s bydlením, přičemž za největší problém považují počet lidí v jednom obydlí. Čtvrtina dotázaných žije v bytě, který obývá šest až deset lidí. Přitom třetina z nich bydlí v bytě dva plus jedna.


Podle průzkumu má také pětina Romů finanční problémy, téměř stejný počet má problémy se zaměstnáním.


Studie rovněž ukazuje, že 60 procent romských dětí bez problémů studuje. Podle Janečka pomáhá stoupajícímu zájmu pražských Romů o studium řada programů, například nulté ročníky v některých základních školách.


Průzkum realizoval Socioklub – Sdružení pro podporu rozvoje teorie a praxe sociální politiky ve spolupráci s pražským centrem sociálních služeb. Cílem studie bylo zjistit, co Romy v hlavním městě trápí a v kterých oblastech by mohla Praha Romům pomoci.


Při posledním sčítání lidu se k romské národnosti v České republice přihlásilo 11.746 osob. Počet příslušníků romské komunity by se ale mohl pohybovat kolem 240.000, přičemž asi třetina z nich žije v ghettech.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon