Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Martina, symbol hrbolaté cesty k integraci Romů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Martina je z Prahy. Je miss České republiky, ale není miss z produkce J. Zapletela nebo M. Malačové. Je Miss Roma ČR… Je to každoroční událost, ale já tomu nerozumím.

Integrace Romů je těžký proces. Na to je potřeba určitého úsilí z každé strany. Česká republika pořád tvrdila, že pozitivní diskriminace není dobré řešeni, což je v pořádku. A oficiálně se to nedělá. Ale záludně, „positive action“ existuje a je fakt, že společnost odděluje “bilé Čechy” a “černé Čechy”.

Nemám k disposici přesnou statistiku, ale asi málo uchazeček z romské komunity bylo na poslední soutěži Miss České republiky. A málo (žádná?) Romek vyhrálo tu soutěž… Tak aby lidé věděli, že existují pěkné rómské ženy, je třeba zorganizovat jejich vlastní soutěž, avšak menší a méně okázalou.

Minulý rok jsem dělal reportáž o Romech, kteří se učí žurnalistiku. Jedna organizace v Praze nabízí kurzy jenom pro Romy. Ředitel mně vysvětloval, že jinak by bylo těžší dostat práci, kdyby prošli běžnou žurnalistickou školou. Ten program probíhá ve spolupráci s médii (ČT, Rozhlas, atd.), ale mně to spíše připadá, jako by šlo těm médiím spíše o dobré jméno. Není to v zákonu, není to povinnost, ale téměř nevědomě existují nějaké kvóty pro menšiny. Pod kvótou, ten media riskuje, aby lidi mysleli ze jsou rasisty.



VÍCE ČTĚTE ZDE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon