Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Mezinárodní den proti rasové diskriminaci v Muzeu romské kultury

31. ledna 2012
Čtení na 5 minut

Muzeum romské kultury v Brně si vás dovoluje od 19. do 23. března pozvat na řadu svých akcí určených pro základní a střední školy. Tyto akce jsou spojených s datem 21. března, který se každoročně pojí s Mezinárodním dnem za odstranění rasové diskriminace. Valné shromáždění OSN vyhlásilo tento svátek na výroční den brutálního potlačení pokojné demonstrace proti apartheidu v jihoafrickém městě Sharpeville (21. 3. 1960), při kterém policisté zastřelili 69 lidí. Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace se tak stal symbolickou připomínkou všech snah za odstranění xenofobie a rasismu kdekoliv ve světě.

Pro připomenutí tohoto výročí se na dvě stě organizací zapojilo do celoevropské kampaně European-wide Action Week Against Racism s letošním tématem „All different, all equal“. Mezi nimi i Muzeum romské kultury, které na týden od 19. do 23. března připravilo následující nabídku programů (nejen) pro školy všech stupňů. Jistě si z ní vyberete něco právě pro Vaši třídu.

Účast na uvedených programech je zdarma. Většina jich je koncipována zhruba na 1–1,5 hodiny, poté je možné navštívit expozice muzea (není-li přímo součástí programu) – vstupné 15 Kč na osobu.

Na vybraný program se nahlašte co nejdříve e-mailem na adresu lektor@rommuz.cz nebo telefonicky na č. 777 663 330, nejpozději však do středy 14. března. Bude-li kapacita již obsazena, pokusíme se společně najít náhradní termín (programy zajišťované Muzeem romské kultury se stanou součástí stálé nabídky aktivit pro školní skupiny za běžný poplatek 20 Kč na osobu).

Těšíme se na Vaši účast!

Program akce:

PONDĚLÍ
19. 3.
10:00–12:00
Koláž
určeno žákům 2. stupně ZŠ
Dvě hravé aktivity zaměřené na seznámení s tématy problematikou rasismu a obecně zavedených i osobních předsudků.

13:00–15:00
Mentální obraz Romů
určeno studentům SŠ
Interaktivní program, jehož cílem je uvědomění, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností, a pochopení vlastních předsudků a stereotypů. Připraveno podle projektu Varianty.

ÚTERÝ
20. 3.
10:00–12:00
O výcviku vodících psů
určeno žákům ZŠ
zajišťuje o. s. Vodící pes
Naše předsudky se zdaleka netýkají jen etnických menšin, ale třeba také mentálně či fyzicky handicapovaných.
Povídání o tom, jak může být vodicí pes pomocí nevidomému člověku zprostředkuje nevidomá slečna se svým psem. Ukáže, co vše společně zvládnou. Zároveň s ní přijde instruktor, povykládá o tom, kteří psi se cvičí a jak výcvik probíhá, jak se z neposlušného štěňátka stane poslušný vodicí pes.

14:00–15:30
CzechKid
určeno stávajícím či budoucím učitelům
Prezentace projektu Czechkid – multikulturalita očima dětí, jehož hlavním cílem je zkvalitnit vzdělávání na druhém stupni základních škol a na středních školách pomocí nových kurzů pro učitele a vytvořit nástroje pro efektivní výuku multikulturní výchovy. Jedním z hlavních výstupů projektu je webová stránka www.czechkid.cz – efektivní nástroj pro výuku multikulturní výchovy na druhém stupni ZŠ a na SŠ. Jedná se o skupinu fiktivních dětských postav, které představují své rodiny, zvyky, náboženství. Hrdiny můžeme na stránkách provázet i některými denními situacemi, které nemají vždy jednoduché řešení, a pro děti a studenty jsou připraveny i otázky k zamyšlení. Stránky jsou doplněny o informativní složku pro učitele včetně metodiky.
Přednáší Mgr. Jitka Požárová, lektorka projektu Já, občan, ředitelka sekce SVOD-REGIONAL. Přednáškový sál MRK, účast zdarma.

od 18:00
Kdo jsou Romové?
přednáška pro širokou veřejnost o romské kultuře v rámci pravidelného cyklu (vstup volný, účast není třeba nahlašovat předem). Téma bude veřejněno na www.rommuz.cz.

STŘEDA
21. 3.
10:00–12:00
Filmové dopoledne
určeno studentům SŠ
Úžera – Dokumentární film režiséra Martina Řezníčka se zabývá lichvou — jevem, který se v posledních letech rozšířil v české romské komunitě. Na příkladě jedné romské rodiny lze sledovat, jak úžera funguje: Půjčíte si částku a za měsíc musíte vrátit dvojnásobek. Pokud nemůžete, dluh se vám opět zdvojnásobí. A tento kolotoč se opakuje až do astronomických částek. Na konci pak číhá nejen nemožnost sumu splatit, ale mnohdy i ohrožení života. Romští věřitelé (úžerníci) se se svými klienty nemazlí.
Po promítnutí filmu následuje interaktivní program Krok vpřed – podle příručky Kompas.

13:00–15:00
Angola
určeno zejména pro SŠ, VŠ, VOŠ
Beseda s účastníky projektu v Angole (Kabinet multikulturní výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity). První skupina studentů sociální pedagogiky se vypravila do angolské provincie Bié v roce 2005a angažovala se v oblasti výchovně vzdělávacích aktivit, které zahrnovaly také aktivity sociální a humanitární.
Zástupci katedry se podělí se o své zážitky a zkušenosti a předají motivaci dobrovolnické činnosti v rozvojových zemích.

ČTVRTEK
22. 3.
10:00–12:00
Interaktivní workshop – „Jaké je to být uprchlíkem?“
určeno pro jednu třídu 2. stupně ZŠ
zajišťuje o. s. Nesehnutí
Workshop seznamuje žáky a žákyně základních škol zábavnou formou s lidskými právy uprchlíků a s problémy, kterým musí ve světě i v ČR čelit. První částí workshopu je tzv. „hra na uprchlíky“. Všichni účastníci a účastnice hry musí čelit simulovaným situacím, kterým musí ve skutečnosti čelit uprchlíci – vytržení z domácího prostředí, ztráta majetku a blízkých osob, lhostejnost úřadů, jazykové a kulturní bariéry atd. Po skončení hry vždy následuje její zhodnocení, vysvětlení jednotlivých situací. Na tuto fázi volně navazuje beseda o uprchlictví a souvisejících tématech.

13:00–15:00
Interaktivní workshop – „Jaké je to být uprchlíkem?“
určeno pro jednu třídu gymnázia/SŠ
zajišťuje o. s. Nesehnutí
Workshop seznamuje studenty a studentky středních škol zábavnou formou s lidskými právy uprchlíků a s problémy, kterým musí ve světě i v ČR čelit. První částí workshopu je tzv. „hra na uprchlíky“. Všichni účastníci a účastnice hry musí čelit simulovaným situacím, kterým musí ve skutečnosti čelit uprchlíci – vytržení z domácího prostředí, ztráta majetku a blízkých osob, lhostejnost úřadů, jazykové a kulturní bariéry atd. Po skončení hry vždy následuje její zhodnocení, vysvětlení jednotlivých situací. Na tuto fázi volně navazuje beseda o uprchlictví a souvisejících tématech.

PÁTEK
23. 3.
10:00–12:00
Pohádkový pátek
určeno mateřským školám nebo prvnímu stupni ZŠ
Přímo ve výstavních prostorách, obklopení ukázkami romské kultury, si promítneme televizní pohádku Krásná čarodějka (příběh o věrné lásce Aranky a Kala natočený v roce 1991 na motivy romských pohádek Marie Voříškové). Zážitek z viděného se pak společně pokusíme přenést na papír za pomoci barviček, odstřižků látek ap. (výtvarná dílnička). A u toho si budeme povídat o Romech, jejich zvycích a životě, dojde i na další romské pohádky.

13:00–15:00
Výchova k toleranci a proti rasismu
určeno pro SŠ
Interaktivní program postavený na zásadách kritického myšlení, jehož cílem je ukázat studentům, že každá kultura je z velké části ovlivněna svou historií a tradicemi. Téma: Romové kdysi a dnes.

Kontakt:
Mgr. Veronika Maxerová
muzejní pedagog
Muzeum romské kultury
Bratislavská 67, Brno
tel. 545 571 798 / 777 663 330
lektor@rommuz.cz
www.rommuz.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon