Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Minirozhovor s Amálií Berkyovou

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

* Jste jednou z absolventek politického výcviku pro romské ženy, který pořádalo občanské sdružení Athinganoi. Domníváte se, že politický výcvik vám v kandidatuře pomohl?

Určitě, můj úspěch v komunálních volbách vidím právě v tom, že jsem prošla politickým výcvikem, který pořádalo již zmíněné sdružení. Politický výcvik byl velmi interaktivní a já díky němu získala konkrétnější přdstavu o tom jak věci doopravdy fungují. Například jak vyjednávat s jinou politickou stranou anebo se sdružením, za něž bych chtěla v budoucnu kandidovat. Ale nejen to, dozvěděla jsem se, co jim můžu jako kandidát nabídnout.

* Kandidovala jste na Teplicku do komunálních voleb. Jak vás napadlo kandidovat zrovna za sdružení nezávislých kandidátů pro Hostomice?

Do komunálních voleb jsem kandidovala již podruhé a pouze za stranu nezávislých kandidátů pro Hostomice. Od zástupců sdružení nezávislých jsem byla oslovena pouze jednou. Podruhé, když jsem se rozhodla kandidovat, to bylo právě naopak, byla jsem to já, kdo šel za zástupci s nabídkou, že bych v těchto komunálních volbách chtěla kandidovat právě za jejich sdružení. K úspěchu mi pomohlo i to, že Hostomice jsou malá obec, kde se všichni obyvatelé dobře znají.

* Jaká byla první reakce zástupců strany na vaši nabídku?

Jak už jsem říkala na začátku rozhovoru, poprvé mi kandidaturu za jejich sdružení nabídli samotní zástupci strany a já v té době byla velmi mladá, takže jsem o politice rozhodně nevěděla tolik, co vím dnes. Myslím si, že jim v té době šlo spíše o to, aby získali jako strana více hlasů, a to podle mě nebyla čistá hra. Podruhé jsem za nimi přišla sama a myslím, že už z toho byli hodně překvapeni. Také z toho, jak hovořím a co jim jako potenciální kandidát nabízím. Měla jsem jasnou představu o tom, co chci straně nabídnout, realizovat a podobně, ale jen za určité podmínky, a to takové, že budu na kandidátce mezi prvními šesti kandidáty. Samozřejmě, že strana mou nabídku nepřijala hned, ale nakonec jsme se společně dohodli.

* Jak jste přivítala zprávu o tom, že jste uspěla?

Byla jsem mile překvapena a nejen já, ale i strana, za kterou jsem kandidovala. Někdo s tím počítal a někdo zase ne. Co se týče mne, myslím, že na mém úspěchu měla zásluhu i kampaň, která byla připravená pro kandidaturu sdružení nezávislých do komunálních voleb. Pro formu oslovení potenciálních voličů jsme zvolili letáky, které oslovovaly Romy, aby přišli k volbám volit, na druhé straně byla moje fotografie. Takže to byla spíše taková osvěta. Samozřejmě jsme tímto způsobem oslovili i neromskou část, která nás přišla podpořit svými hlasy.

* Na co nyní hodláte zaměřit svou činnost?

Svou činnost chci nejvíce zaměřit právě na zastupitelstvo, kde bych mohla nejen prosazovat názory a pohledy z řad občanů ale i nabrat nové dovednosti a zkušenosti. Mým dlouholetým snem je zřídit komunitní centrum, kam by docházeli nejen děti a mládež, ale kde bychom provozovali sociálně právní poradnu pro občany, kteří mají problémy s bydlením a jinými podstatnými problémy, se kterými se běžně občané setkávají.

***

Amálie Berkyová

Narodila se 2. 6. 1980. Vystudovala střední školu veřejnosprávní, technicko-hospodářská činnost. Poté studovala na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, kde absolvovala šestisemestrové doplňující pedagogické studium pro vychovatele se speciální pedagogikou. V současné době pracuje v Salesiánském středisku mládeže jako pedagog volného času.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon