Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ministerstvo školství dá letos na integraci Romů 25 milionů korun

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Ministerstvo školství vydá letos na vzdělávací projekty pro Romy 25 milionů korun. Peníze jsou určeny na předškolní přípravu romských dětí, základní vzdělávání či na usnadnění přechodu romských žáků na střední školu. ČTK o tom dnes informoval Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva. O podporu na své programy si mohou požádat neziskové i jiné organizace.

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) ČTK řekla, že o vyčlenění peněz rozhodlo ministerstvo v úterý. Reagovala tak na snahu své vládní kolegyně Džamily Stehlíkové (SZ) získat finance pro romské rodiny, které Vsetín loni vystěhoval do rozpadlých domů na Jesenicko a Prostějovsko. V čele města tehdy stál nynější vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL). Stehlíková původně mluvila o dotaci, a to případně i od Čunkova ministerstva pro místní rozvoj. Nyní plánuje pro vystěhované Romy sbírku. Čunek dotaci odmítl, nechce přispět ani do sbírky. Kuchtová na Čunkovu adresu uvedla, že když může dát peníze na pomoc Romům ministerstvo školství, mohl by i Čunkův úřad.

Jednotlivé vzdělávací projekty, které ministerstvo školství ze svého programu romské integrace podpoří, by měly podle Gabriela bránit vylučování Romů ze společnosti. Soustředit by se měly i na postavení romských žen. Přispívat by měly také ke zvýšení tolerance či poznání romské historie, tradic a kultury.

Jednotlivé vzdělávací aktivity nebudou pouze pro děti. Ministerstvo chce podpořit i vzdělávání jejich rodičů či učitelů. Program počítá také s výzkumem, sledováním situace ve vzdělávání romských dětí i s vyplněním jejich volného času.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon