Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský: Bezpečnostní kamery města žádný útok Romů před hotelem Sport nezaznamenaly

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Město Varnsdorf zaznamenalo o víkendu další demonstraci. Nepovolený, přesto očekávaný, protest na severu Čech se odehrál kvůli údajnému incidentu ze silvestrovské noci, po kterém jeden člověk skončil s vážným zraněním. Útok, který se měl odehrát před bývalým hotelem, nyní ubytovnou, Sport krátce po silvestrovské půlnoci, nyní šetří policie.

Podle policie nejde o rasově motivovaný útok. “Policie oznámení vyšetřuje jako přečin výtržnictví,” řekl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

O útoku informovala televize Nova, podle reportáže jejího zaměstnance šli rodiče po silvestrovské oslavě vyprovodit dospělého syna k taxíku, ale po cestě je napadla skupina mladíků. Jeden z poškozených uvedl, že mladíci slovně i fyzicky zaútočili na jeho otce, on se ho snažil bránit, ale dostal ránu zezadu a probral se až v nemocnici. Utrpěl pohmožděninu krční páteře a řadu podlitin. Muž televizi řekl, že útočníci byli Romové. V nemocnici po ráně do hlavy skončila také jeho matka.

Útok se prý odehrál nedaleko ubytovny Sport, k níž v létě mířily některé pochody namířené proti místním Romům.

Místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský ovšem upozorňuje na nesrovnalosti v případu. Parlamentním listům i serveru Romea.cz řekl, že je pro něj zvláštní to, že se podle napadeného měl incident odehrát o silvestrovské noci, zhruba v 01:40, ale on sám přišel policii útok ohlásit až druhého ledna. Dále pro server Romea.cz řekl: “Napadený vypověděl, že ho měli napadnout před ubytovnou, ale město má k dispozici záznam z bezpečnostní kamery. Na vyžádání jej můžeme dát k dispozici policii, což jsme také učinili a věc je nyní v šetření. Já osobně jsem ten záznam viděl a záznam ukazuje zvláštní věc. O silvestrovské noci se před ubytovnou Sport pohybují různí lidé, nikoliv však napadený. Pokud tedy k útoku vůbec došlo, nikoliv tam, kde tvrdí. To by se tam přece musel pohybovat. Trápí nás opětovně zvýšené napětí ve městě kvůli případu, který se ale také mohl stát úplně jinak nebo si například dotyčný mohl způsobit opilý zranění sám. To musí vyšetřit samozřejmě policie," upozorňuje místostarosta Varnsdorfu Dubský.

Starosta města Varnsdorf Martin Louka se nechce vyjadřovat a odkazuje na
policii. „Já jsem záznam neviděl, nepátral po něm. V tuto chvíli mi není ani
známé stanovisko policie, tak se nemohu vyjadřovat," uvedl starosta pro server
Romea.cz.

Policie není ústy svého děčínského mluvčího Vojtěcha Haňky o moc sdílnější:
"Nemohu potvrdit, že záznam zkoumáme ani co na něm je. Případ vyšetřujeme a nebylo by taktické se k němu nyní v průběhu vyjadřovat."

Je jisté, že až vyšetřování prokáže, co a jak se skutečně z noci 31.12. na 1.1. stalo. A zda se tentokrát potvrdí verze údajně napadeného pro televizi Nova nebo to, že jde tentokrát o dalšího z těch, kdo si napadení Romů jen vymyslel.

Kvůli obdobně médii interpretovaným útokům se před několika měsíci ve Varnsdorfu konala série demonstrací namířená proti Romům.

Situace je nebezpečná, neboť se jí snaží zneužít opět někteří radikálové a populisté jako v předchozích měsících.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon