Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Moje motto „Dát a nedostat“

31. ledna 2012
Čtení na 4 minuty

Teprve třináctiletý mladík, kterého pravděpodobně čeká velmi slibná boxerská kariéra, pochází z Prahy. Na Vinohradech prožil mladý boxer celé své dětství. Dnes už sice bydlí se svou maminkou ve Vršovicích, ale Vinohrady jsou pro něj stále domovem. Navštěvuje zde základní školu Na Smetance a téměř každý den také na Vinohradech sportuje.

Patrik Balog se učí umění boxu v boxerské tělocvičně, o které jistě mnozí z vás již slyšeli. Klub BC Palaestra vede známý romský trenér Jan Balog. Shoda jmen není náhoda, neboť Patrik Balog je syn trenéra Jana Baloga. Patrik po otci zřejmě zdědil boxerské schopnosti a dovednosti. Nejen Patrikův otec, ale skoro celá jeho rodina je boxersky založena. Patrikův strýc, bratr Jana Baloga, trénuje boxery na Slovensku. Patrikův bratranec Erik Balog je též na Slovensku hvězdou amatérského boxu. Je jasné, že malému Páťovi v krvi koluje boxerská krev. V tělocvičně mu nikdo neřekne jinak než „Páťo“; mezi ostatními je Patrik velmi oblíbený pro svou srdečnost a smysl pro humor. Má velmi rád legraci, muziku, své kamarády, ale asi jako jeden z mála teenagerů také školu. Navštěvuje osmou třídu základní školy. Prospěch má spíše nadprůměrný, a proto by se chtěl dostat na sportovní školu, kde by se dál věnoval sportu. Mezi jeho oblíbené předměty patří český jazyk, chemie, matematika, přírodopis a tělocvik. Se školou nemá sebemenší problémy.

Patrik začal s boxem už jako čerstvý školáček. Tehdy mu bylo asi šest let, když si poprvé navlékl rukavice, které, jak sám říká, byly skoro větší než on. V té době hrál také fotbal a box ještě nebral tak vážně. Postupem času se začal více věnovat boxu a od fotbalu pomalu opouštěl. Asi v osmi letech se nakonec box pro něj stal samozřejmostí. Začal denně trénovat, běhat a později i zápasit. Roky dřiny Patrika posunuly na příčku opravdového boxera, neboť už jako třináctiletý je mistrem České republiky, a má za sebou dokonce účast na juniorském mistrovství republiky (17-19 let), kde skončil na třetím místě. 4. listopadu odboxoval Olympijské naděje, kde skončil také třetí. Co dodat, na třináctiletého chlapce jsou to obdivuhodné výkony. Za svůj nejlepší úspěch však Patrik považuje mistrovství České republiky v kadetech (do 16 let), které probíhalo v Jablonci nad Nisou v březnu tohoto roku. Patrik se tam probojoval do finále a svého soupeře porazil. Tato výhra mu zajistila zlatou medaili a titul mistra České republiky.
Za těmito úspěchy zcela jistě stojí jeho trenér a otec Jan Balog. Páťa říká: „Po všech stránkách je to táta, ale při tréninku a v zápasech je to trenér.“ Na otázku, jestli má díky svému otci v klubu určité výhody, Patrik odpovídá: „Naopak, táta mě ještě víc shazuje a desetkrát mi přidává.“ Patrik boxuje ve váze do 52 kg. To znamená, že jeho předností je rychlost a technika. Od toho se také odvíjejí tréninky. Běh, údery na pytel, údery do lap a také tvrdý sparing jsou pro Patrika každodenní rutinou.

Mladý boxer „spáruje“ se staršími mladíky právě proto, aby měl co nejvíce zkušeností. Mnohdy se totiž stane, že v zápase nastoupí proti mnohem staršímu soupeři. Představte si, jak třináctiletý chlapec bojuje s šestnáctiletým vyspělým mladíkem. Zatím tuto věkovou přesilu Patrik zvládá a nemá s tím problémy. Spíše naopak, když si z mistrovství republiky juniorů přivezl bronzovou medaili, což je v jeho věku úctyhodné. Patrik se nechce na nic vázat, teď je pro něj prioritou jen škola a trénink. Na nic jiného nemá ani čas. Říká: „Vím, že kdybych se třeba zamiloval do nějaké holky, tak by to šlo všechno dolů. Už se to několikrát u kluků v našem týmu stalo. Pak dokonce museli skončit, protože čekali rodinu. Museli jít do práce a dneska někde kopou, přitom to mohli být skvělí boxeři.“ Páťa ještě dodává: „Kromě sportu mě baví muzika, jídlo, spánek a oblíkání.“ Patrikovým největším cílem je dostat se v amatérském boxu na olympijské hry. Dalším jeho cílem je zúčastnit se mistrovství Evropy. V budoucnosti by chtěl zkusit i profi ring a také trénovat své budoucí žáky. Patrik nebere box jen jako sport, je to pro něj koníček a zároveň nedílná součást života. Skoro každý sportovec má svůj idol, u Páti tomu není jinak. Jeho tuzemský boxerský vzor je boxer Vítek Král, který boxuje za tým Kometa Brno. Z celosvětového boxu je to jasně Amir Khan, který je známý svými tvrdými údery, kontry a skvělými sidestepy. Když jsem viděl boxovat Patrika, napadlo mě, že se docela s jeho stylem ztotožňuje. Patrikův boxerský styl se dá v jeho věku nazvat dokonalým; nejenže ovládá veškeré boxerské údery, ale dokáže se také vyhnout soupeřovu úderu a tvrdě ho potrestat za chybu. Jeho styl je spíše vyčkávající – čeká na soupeřovu chybu a pak ho tvrdě kontruje. Patrikovým mottem je „dát a nedostat“. Nebere box jako nějakou rvačku, ale jako umění.

Patrikovi dal box do života mnohé, i když říká, že je to někdy náročné, ale zase získal mnohé zkušenosti. Naučil se chovat ve společnosti, jednat s lidmi a hlavně to nejdůležitější, že nic není zadarmo. Všechno si musí každý vybojovat sám. Tak to chodí i v běžném životě. Box dal zatím ještě mladému Páťovi určitou průpravu do života. Pokud u něj Patrik vydrží, věřím, že o něm ještě všichni uslyšíme. Páťa zatím kráčí tou nejlepší boxerskou cestou, díky svému otci a své píli a vytrvalosti. Doufejme, že nás jednou Patrik Balog, náš mladý boxer z Palaestry, překvapí na olympijských hrách, kde bude obhajovat naši zemi.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon