Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Muzeum romské kultury v Brně představí dvě nové výstavy

12. března 2012
Čtení na 3 minuty

Jedna z dalších výstav Muzea romské kultury Lačho lav sar maro (Dobré slovo je jako chleba) představí sérii fotografických portrétů od Lukáše Houdka. Součástí vernisáže bude rovněž představení výsledných prací projektu Romano Suno (Romský sen).

Černobílé portrétní fotografie Lukáše Houdka vznikly v průběhu roku 2010 a návštěvníci mohou jejich prostřednictvím poznat známé i méně známé osobnosti české a slovenské romské literární tvorby. Vedle etablovaných romských literátů jakými jsou dnes prozaička Erika Olahová či nedávno zesnulý básník Vlado Oláh, zachycují snímky i debutanty Ivetu Kováčovou či Renátu Berkyovou.

Fotografie doplňují ukázky z literární tvorby portrétovaných, které byly publikovány v rámci projektu sdružení ROMEA nazvaného Šukar laviben le Romendar / Romové píší…/. Mezi fotografovanými osobnostmi jsou dále Ilona Ferková, Eva Danišová, Gejza Horváth, Emil Cina, Zlatica Rusová a řada dalších.

Fotograf Lukáš Houdek (1984, Planá u Mariánských lázní) vystudoval obor Romistika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Kromě výzkumné činnosti v oblasti romistických studií se zabývá především humanistickou, konceptuální a dokumentární fotografií. Vystavené fotografie jsou součástí jeho dlouhodobého projektu, ve kterém se snaží dokumentovat život Romů u nás i v zahraničí (Paříž, Kosovo). Lukáš Houdek je pravidelným přispěvatelem romského informačního serveru www.romea.cz. Od roku 2009 pracuje jako šéfredaktor časopisu pro multikulturní mládež Romano voďori vydávaného sdružením Romea.

Doprovodná výstava dětských básní, povídek a kreseb, které vznikly v rámci soutěže Romano Suno (Romský sen), svým literárním zaměřením tematicky navazuje na výstavu fotografií Lukáše Houdka. Na velkoformátových panelech bude v MRK představen výběr z nejlepších prací soutěže. Projekt Romano Suno je určen pro žáky základních škol, kteří umí romsky. Jejím smyslem je umožnit dětem popsat svět kolem sebe vlastníma očima a uplatnit znalost jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Projekt pořádá Nová škola o. p. s.

Historie Muzea romské kultury sahá do roku 1991, kdy bylo založeno z iniciativy romských i neromských intelektuálů jako nevládní nezisková organizace. Sama myšlenka romského muzea však vznikla daleko dříve, již koncem šedesátých let, kdy dočasné uvolnění politických poměrů umožnilo fungování Svazu Cikánů-Romů
(1969–1973).

Téměř deset let své existence muzeum fungovalo v provizorních prostorách. Na konci roku 2000 se přestěhovalo do nově opravené pětipodlažní budovy, na jejíž generální opravu (původně šlo o vybydlený dům) stát vyčlenil finanční prostředky. Budova se nachází v brněnské romské čtvrti.

Od 1. 1. 2005 se Muzeum romské kultury stalo státní příspěvkovou organizací při Ministerstvu kultury ČR. Od počátku se snažilo především budovat sbírkové fondy, dokumentující kulturu a dějiny Romů. Dnes spravuje fondy tradičních řemesel a profesí, typů obydlí, vybavení interiéru, oděvu, šperku, výtvarného umění, písemného materiálu, plakátů a pozvánek, audio, foto a videodokumentace, ohlasů kultury Romů v kultuře majoritní a sebedokumentace muzea. Fondy jsou rozšiřovány zejména během čilého terénního sběru a dokumentace. Všechny sbírkové fondy jsou k dispozici badatelům.

Svůj sbírkový materiál muzeum několikrát vystavilo ještě v době, kdy samo nedisponovalo žádnými vlastními výstavními prostorami: Romové v Československu (1992), Romové v městě Brně (1996), Hledání domova (1999), Svět očima Romů (1997-2005).

Koncem roku 2011 muzeum slavnostně zpřístupnilo celou stálou expozici Příběh Romů rozkládající se v šesti místnostech. Kromě stálé expozice nabízí muzeum široké veřejnosti celou škálu krátkodobých výstav. Dále pořádá řadu jiných veřejných akcí – přednášky, dny otevřených dveří, slavnostní křty knih a hudebních nosičů vlastní produkce, videoprojekce, přehlídky z fondu textilu aj. (více viz webové stránky muzea www.rommuz.cz).

Pro děti z okolí je po několik dní v týdnu připraven pestrý program v dětském klubu; školní děti a mládež mohou využít animační programy k výstavám; badatelům je k dispozici knihovna se studovnou; zájemci z řad veřejnosti mohou navštěvovat kurzy romštiny.

O své činnosti muzeum pravidelně podrobně informuje v ročence Bulletin Muzea romské kultury. Na konci roku 2009 obdrželo Muzeum romské kultury cenu Gypsy Spirit v kategorii Společnost/ firma.

Vernisáž změnováných dvou výstav proběhne 15. 3. 2012 v 16:00 hodin. Výstavy pak potrvají od 16.3. do 27. 5.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon