Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Na záznamu policie, na záznamu médií

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Rozhovor s Janou Blažkovou, redaktorkou MF DNES

* Deník MF Dnes se před dvěma lety rozhodl uspořádat akci, jejímž cílem bylo pomocí skryté kamery zmapovat to, zda se Romové v České republice setkávají s odlišným přístupem. Jak celá akce probíhala?

Situaci jsme mapovali v Praze, ve Slaném, Rokycanech a Plzni. Nejdříve jsme ve spolupráci s časopisem Romano voďi najali dva zcela stejné páry tzv. figurantů – šlo vždy o vysokoškoláky, tedy lidi se stejným vzděláním, kteří byli navíc obdobně oblečeni. Oba páry se lišily jen v jednom – jeden byl romský a druhý neromský. Během jednoho dne jsme je vyslali do několika obdobných situací, do nichž se dostává každý člověk. Nejprve figuranti žádali o práci, pak šli do několika restaurací, obchodů a nakonec večer na diskotéku. Hned ráno přišla na řadu žádost o zaměstnání. Figuranti se hlásili o práci na inzerát. Nejprve šla romská dívka žádat o místo prodavačky v obchodě s obuví v pražském nákupním centru a dozvěděla se, že místo je obsazené. Když tam o pár minut po ní přišla se stejnou žádostí neromská dívka stejného vzdělání, dozvěděla se sice rovněž, že místo je obsazené, ale zároveň jí vedoucí prodejny doporučila, ať to zkusí v dalším obchodě, že tam místo mají. A skutečně měli. V restauracích a obchodech se k našim figurantům chovali stejně. Znovu narazili až na dvou diskotékách v Plzni. Zatímco neromský pár ostraha dovnitř pustila, romský ochranka vyhodila.

* Obrátili jste se vy nebo vaši figuranti v průběhu akce i po ní na státní orgány?

V případě plzeňských diskoték jsme zavolali policii, která incidenty na místě sepsala, ale pokud vím, více s nimi neudělala. Dále jsme informovali i obchodní inspekci. Tam nám však pracovníci tvrdili, že kvůli tomu, že na místě během incidentu nebyli, nemohou provozovatele diskoték pokutovat. Sami však pro podobné kontroly nemají dost zaměstnanců. Náš romský figurant plánoval, že ochranky diskoték zažaluje, což je jeho právo, výsledek však dodnes žádný nemáme.

* Romští figuranti se mnohdy setkali s odmítavým postojem. Přesáhlo někde jednání druhé strany meze slušnosti?

Ano, zvlášť nepříjemné pro oba naše romské figuranty bylo dohadování s ochrankami těch diskoték. Chování pracovníků ostrahy bylo vysloveně vulgární, nějak příjemné nebylo ani dohadování se s policisty na místě, protože ti odmítli zjednat pro naše romské figuranty právo vstupu na diskotéku a o incidentu pouze pořídili záznam, aniž by cokoli pomohli řešit.

* Vidíte i s odstupem dvou let smysl a potřebnost podobných akcí?

Dokud se Romové v Česku budou setkávat s jiným přístupem než neromové, jsou podobné akce více než potřebné. Nastavují společnosti zrcadlo, které pro ni sice může být nepříjemné, ale je to nutné, aby si všichni lidé uvědomili, jak obtížně se Romům v Česku žije. Teprve až díky takovýmto pokusům si snad většina veřejnosti uvědomí, že to, že mezi Romy je vysoké procento nezaměstnaných není leností nebo neochotou si práci hledat, ale třeba tím, že je zaměstnavatelé odmítají, a tím pádem se jim shání práce hůře než neromům.

* Jakých nástrojů mohou média při těchto akcích použít?

Byli jsme vybaveni skrytou kamerou a diktafony. V těchto případech z pochopitelných důvodů nahrávané osoby na skutečnost, že máme záznamovou techniku, neupozorňujeme. V Česku je tento postup zatím možný.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon