Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Nákupčí peří (Skupljaci Perja)

15. května 2012
Čtení na 1 minutu

Ukázka z filmu Nákupčí peří režiséra Aleksandara Petroviče, který nesporně patří k nejvýznamnějším a mezinárodně nejúspěšnějším dílům jugoslávské kinematografie. Baladický milostný příběh je zasazený do mnohonárodnostní Vojvodiny – do kraje, v němž žije zcela nezvyklá směsice národností. Vedle Srbů, Slovinců, Rumunů a Maďarů je zde i velké množství Rómů. Právě oni jsou hrdiny Petrovičova příběhu o velké a vášnivé lásce nákupčího peří k mlaďoučké a lehkovážné cikánce.

Snímek je sugestivním pohledem do života rómské komunity, v němž se s neopakovatelností originálu snoubí melancholická romantičnost s drsností všedních životních situací, koloritem a zvyklostmi tohoto kraje.

Melodie romské hymny, která je v ukázce, vychází pravděpodobně ze starobylé písně populární původně v Rumunsku nebo Srbsku v první polovině 20. století. Poté, co v roce 1968 režisér Alexandar Petrovič použil její melodii otextovanou romským hudebníkem Jarko Jovanovičem pro film s romskou tematikou Nákupčí peří (Skupljaci perja, 1967 Jugoslávie), píseň znovu nabyla popularity.

Ceny: Grand Prix Spécial – Zvláštní cena poroty a Cena mezinárodní filmové kritiky na MFF v Cannes 1967, Pula 1967 – Velká zlatá Aréna, Zlatá Aréna za režii, Zlatá Aréna za herecký výkon (B. Živojinovič) a Cena za kameru.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon