Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nápisy v Brně urážejí Romy

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Stop černým tyranům, ZŠ cigánská, cigánské muzeum. V poslední době se v Brně objevily tyto a další podobné rasistické nápisy. Na konci minulého týdne dokonce v brněnských tramvajích malé lístečky v umělohmotných madlech zakazovaly Romům jízdu na lince číslo jedna. Dopravní podnik je už odstranil.
„Pokud někdo do reklamních madel zastrčí něco, co tam nepatří, tak to okamžitě odstraníme. Řidič vždy na konečné prochází celou soupravu, takže podobné věci vydrží maximálně jednu jízdu,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Mnohem déle vydržely nápisy na zdech v centru města. V Josefské, Minoritské a Poštovské ulici se minulý týden objevily nápisy se jménem Adolfa Hitlera a hákové kříže. „Říkali jsme si, že to může souviset s blížícím se výročím jeho narození a smrti. Touhle dobou jsme podobné nápisy zaznamenali i loni, například v Králově Poli,“ uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková. Odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity si to ale nemyslí. „Blízkost výročí nebude hlavním motivem. Autoři se spíš prostě jen chtějí podělit o své rasistické názory,“ tvrdí Mareš.

Nejvýraznější nápis s pravopisnou chybou „Ať žije Adolf Hittler 1889–1945“ už na domě v Poštovské ulici není. „Majitel ho v pátek odstranil,“ řekla prodavačka z protějšího obchodu, která si nepřála zveřejnit jméno. Spousta hákových křížů a jméno Adolfa Hitlera v ulicích přesto stále zůstává.

Rasistický text „ZŠ cigánská“, napsaný zlatou barvou, nejspíš dlouho zůstane také na Základní škole v Lidické ulici.
„Vůbec netušíme, kdo to mohl udělat. Samozřejmě se nám to nelíbí, ale bohužel s tím nemůžeme nic dělat. Budova totiž není naše, patří faře,“ prohlásil ředitel školy Kordon Brei.
Brněnské biskupství nápis ale v nejbližší době odstraňovat nebude. „Nesouhlasíme s tím, ale nic teď dělat nebudeme. Chystáme dělat celou novou fasádu, a tak to pak opravíme naráz,“ uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Podle Kapitančikové nelze majitele domu k odstranění nápisu donutit. Učitelé proto aspoň vysvětlili žákům, proč nápis není správný.
Nápis „Cigánské muzeum“ se stejným rukopisem je i na vratech protějšího domu, ve kterém bydlí převážně Romové. „Je to ostuda. Všichni to mohou při jízdě tramvají vidět. Nechápu, proč to tu je, protože tu udržujeme pořádek a je tu čisto,“ kroutila hlavou obyvatelka domu Edita Říčková.

Další nápis se objevil u areálu bývalé Zbrojovky. Někdo tam větu Stop černým tyranům doplnil hákovým křížem.
Zástupce romských sdružení nápisy pobouřily. „Doufám, že to dělá jen pár vyšinutých lidí, kteří si tím léčí své životní komplexy. Veřejnost by nápisy měla odsoudit a říct, že vedle něčeho takového chodit nechce. Určitě by to mělo co nejrychleji zmizet a nemělo by to projít jen tak,“ myslí si ředitelka IQ Roma servisu Katarína Klamková. Nápisy rozhořčily také vedení města. „Vždy, když se něco podobného objeví, tak mě to rozčílí. Ukazuje to, že je stále nutné převážně mladším generacím ukazovat, co se za druhé světové války dělo za hrůzy,“ vzkázal primátor Roman Onderka.

Pokud se podaří pachatele dopadnout, hrozí jim obvinění z několika trestných činů. „Můžeme to posoudit jako přestupek proti občanskému soužití nebo jako trestný čin hanobení rasy nebo podněcování k národnostní a rasové nesnášenlivosti,“ uvedla Kapitančiková.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon