Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Národní filmový archiv vydal DVD o holokaustu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Vzpomínky a zapomínání se jmenuje DVD, na které Národní filmový archiv (NFA) zařadil tři krátké snímky inspirované holokaustem. Byl tak nazván i putovní filmový projekt zaměřený na proměny zobrazování holokaustu a možnosti objektivní reflexe jeho událostí na příkladech z dějin kinematografie.

DVD obsahuje animovaný film Vzpoura hraček (Hermína Týrlová & František Sádek, ČSR 1947), hraný film Pasažérka (Andrzej Munk & Witold Lesiewicz, Polsko 1963) a dokument Zlopověstné dítě (Lucie Králová & Miloslav Novák, ČR 2003). Společným motivem všech těchto tří titulů, natočených v různém časovém odstupu od konce druhé světové války, je právě motiv paměti, vzpomínání a zapomínání.

“Historická zkušenost holokaustu jako by s ubíhajícími léty postupně ztrácela na ostrosti a naléhavosti a stále více upadala v zapomnění. Tím, co ji může oživit a připomenout mladým lidem, jsou vzpomínky pamětníků nebo také filmové obrazy,” řekl ČTK Tomáš Hála z NFA.

Projekt Vzpomínky a zapomínání byl jednou z nejrozsáhlejších kulturních akcí připomínajících 60. výročí konce druhé světové války. Divákům v pěti středoevropských zemích představil v letech 2004 až 2005 téměř stovku animovaných, dokumentárních a hraných filmů. Přehlídku tvořily vícedenní festivaly sestavené z tematických bloků filmů, po nichž následovaly diskuse historiků se studenty a pamětníky.

Druhou částí projektu se stal putovní triptych animovaného filmu Vzpoura hraček (1947), hraného filmu Pasažérka (1963) a dokumentu Zlopověstné dítě (2003), který byl promítán v českých a slovenských filmových klubech.

DVD se zmíněnými třemi snímky je doplněno jejich překladem v pěti jazykových mutacích. Přiložena je také brožurka s nosičem DVD-ROM, sestaveným z analytických textů, rozhovorů s tvůrci, fotografií i plakátů k filmům. Vícejazyčné DVD vydal Národní filmový archiv spolu s nezávislou společností 12 opic zaměřující se na výrobu uměleckých dokumentů v České republice i v zahraničí. Více informací naleznou zájemci na internetové adrese www.vzpominky.12opic.cz a www.nfa.cz.

Mezi další aktivity společnosti 12 opic patří pořádání vzdělávacích seminářů a filmových přehlídek. V roce 2005 se na půdě Národního muzea a NFA uskutečnila mezinárodní přírodovědná konference O tuleních a lidech a putovní filmová přehlídka Vzpomínky a zapomínání.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon