Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Národní garda začne od úterý střežit školu v Karlových Varech

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Členové Národní gardy, kterou zřídila nacionalistická Národní strana, začnou
od úterý do konce školního roku hlídkovat u Základní školy J. A. Komenského v
Karlových Varech- Drahovicích. Na svých webových stránkách to dnes oznámila
Národní strana. Hlídky gardy mají hlídat bezpečí školáků, kteří jsou podle
gardistů opakovaně napadáni gangem romských dětí, které bydlí v okolí.

"Dnes ráno jsme to projednali s ředitelkou školy. Naše patroly budou bez
identifikačních znaků. Počet ani čas hlídek nebudeme zveřejňovat," řekl ČTK
Pavel Sedláček z Národní strany.

Ředitelka školy Monika Preňková ale dnes na dotaz ČTK řekla, že s gardisty o
hlídkách nejednala. "Raději bych se k těmto věcem nevyjadřovala. Situace v okolí
je už tak dost napjatá," řekla Preňková ČTK. Věří tomu, že prázdniny situaci v
okolí školy zklidní.


ČTĚTE TAKÉ

Rasista učí děti sebeobraně. Romy by poslal do pr…



ROS KV: Dětský romský gang v Karlových Varech? Přehnané a nadnesené



Seberte vítr
z plachet gardistů


Před školou roste napětí, romské sdružení nabízí pomoc

Podle ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který již dříve vznik polovojenská organizace Národní strany ostře kritizoval, jde Národní gardě především o publicitu. “Čím více publicity, tím větší ukojení jejich libida. To je to, co chtějí, a někteří novináři se nevědomky stali jejich spojenci,” sdělil dnes ČTK Langer. “Situaci nepodceňujeme, ale míra mediálního zájmu neodpovídá vážnosti situace,” dodal ministr.

Podle karlovarské primátorky Veroniky Vlkové (ODS) je zarážející to, že Národní garda ve městě vyvíjí aktivity a chce chránit školáky, ale představitele města vůbec nekontaktovala. “Všechno víme jen z tisku. Pokud by ale došlo k porušení právních předpisů, budeme to řešit buď v přestupkovém řízení nebo ve spolupráci s policií,” řekla ČTK Vlková.

Městská rada se podle Vlkové bude na jednání 1. července zabývat dopisem ředitelky školy, která na situaci v okolí školy upozornila. “Na magistrátu nemáme zatím žádné jiné stížnosti, které by se týkaly ubytovny Drahomíra,” dodala primátorka.

Městská policie podle Vlkové v okolí školy hlídkuje. “Spolupracujeme ale se státní policií, která zdejší situaci řeší svými prostředky, které jsou širší než možnosti městské policie,” uvedla.

Podle karlovarské policejní mluvčí Zdeňky Papežové ale pokud hlídky gardy nebudou porušovat zákon, nemá policie důvod proti nim nijak zasahovat.

Přístup policie i politiků k současným aktivitám Národní gardy se nelíbí místopředsedovi sněmovního výboru pro bezpečnost Zdeňku Maršíčkovi (KSČM). Současná situace podle něho ukazuje, že garda není jen virtuálním projektem, který nepředstavuje žádné výraznější riziko, jak o ní prý hovořil premiér Mirek Topolánek (ODS). Pokud politici nezasáhnou, pak legitimizují extremistickou stranu a její Národní gardu, uvedl ve svém prohlášení poslanec. Garda podle něho supluje práci policie.

Gardisté už v sobotu obcházeli obyvatele v okolí základní školy a ptali se na jejich názory na soužití s obyvateli ubytovny Drahomíra, kde žije početná romská komunita. Řada lidí přitom uvedla, že z obyvatel ubytovny mají obavy. Hlásit konflikty policii se ale kvůli strachu z pomsty údajně bojí. Policie podle její mluvčí nemá za poslední měsíc a půl nahlášen žádný incident.

Romské občanské sdružení v Karlových Varech aktivity Národní gardy označuje jen za zviditelňování. Národní strana ve sněmovních volbách získala 0,17 procenta hlasů. Vznik gardy už dříve kritizovali například šéf sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan (ČSSD) či slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon