Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Nedělní akce „Kulturou proti antisemitismu“ vyjádří odpor vůči islamistickým a (neo)nacistickým projevům v ČR

20. dubna 2012
Čtení na 2 minuty

V historickém centru Prahy se tuto neděli 22. dubna bude z iniciativy české pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ ČR) konat veřejná akce „Kulturou proti antisemitismu“. Pochod dobré vůle, kulturní nabídka a petice proti rasové a náboženské nesnášenlivosti – tím vším hodlají organizátoři vyjádřit netoleranci nárůstu extremismu nejen v ČR.

Letos je jedním z bodů programu i podepisování „Petice proti rasové a náboženské nesnášenlivosti“, kterou podepsalo už 4707 lidí. Petice byla vyhlášena v Brně, a to v bezprostřední reakci na zveřejnění kázání Lukáše Větrovce v tamní mešitě, ve kterém hlásal zabíjení Židů muslimy. Nedávné islamistické útoky proti židovské komunitě ve francouzském Toulouse, jež za sebou zanechaly několik mrtvých, jen ukazují na aktuálnost petice.

Akci zahájí „Pochod dobré vůle“ (sraz 13.30 hod), jenž zamíří z Kafkova náměstí k sídlu Senátu ve Valdštejnské zahradě, kde v 15 hod začne veřejné shromáždění s bohatým programem.

Kromě brněnského primátora Romana Onderky podpořila petici řada předních osobností jako například 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka, kardinál Dominik Duka, kardinál Miloslav Vlk, ekonom Tomáš Sedláček, pražský primátor Bohuslav Svoboda, ředitel ÚSTR Daniel Herman, bavič Petr Novotný, Synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml nebo houslový virtuos Václav Hudeček. První část podepsaných petičních archů byla předána Haně Orgoníkové, místopředsedkyni Petičního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Vrcholem 9. ročníku akce „Kulturou proti antisemitismu“ bude hudebně-dramatická koláž textů čtená herci a doplněná dětskými hlasy, která se vrací k tragédii holocaustu, stejně jako osobní vzpomínka pamětníka, který nacistickou genocidu přežil. Letos jím bude místopředseda Terezínské iniciativy Jaroslav Kraus.

Na programu, který moderuje Veronika Sedláčková, se budou podílet umělci a osobnosti veřejného života: dětský pěvecký sbor Studánka ZUŠ Police nad Metují, izraelská jazzová zpěvačka Karen Malka, folková zpěvačka Pavlína Jíšová, kantor liberecké židovské obce a zpěvák Michal Foršt, herec Jan Potměšil a další. Pozvání přijal 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda a izraelský velvyslanec Jaakov Levy.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon