Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Neonacista Vondrák se inspiruje kauzou Věcí veřejných (VV)

16. března 2012
Čtení na 3 minuty

V kauze osmi lidí, kteří před Obvodním soudem pro Prahu 1 čelí obžalobě z propagace neonacismu nebo pořádání neonacistických akcí, padla další námitka podjatosti. Jen pár dní poté, co soud odmítl podnět proti znalci na extremismus Ivo Svobodovi, směřuje další námitka proti předsedkyni trestního senátu Daně Šindelářové. Stejně jako proti Svobodovi ji za jednoho z obžalovaných – Patrika Vondráka – podal advokát Robert Cholenský. Nelíbí se mu odůvodnění rozhodnutí o námitce vůči Svobodovi. Argumentuje přitom mimo jiné i případem vyloučením přísedící v kauze údajné korupce uvnitř Věcí veřejných (VV).

Expředseda pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany (DS) Vondrák prostřednictvím svého advokáta Cholenského v podnětu proti Svobodovi namítal údajné předražování znaleckých posudků a to, že prý Svoboda v minulosti v rozhovoru pro server Týden.cz o pravicových extremistech hovořil jako o "stupidních deprivovaných hovadech". Obvodní soud v pondělí námitku odmítl s tím, že Svoboda podjatý není. Vondrákovi se nelíbí, jak Šindelářová usnesení odůvodnila.

Podle textu nynější námitky, kterou na svém webu zveřejnil aktivista Tomáš Pecina, a jejíž autenticitu Cholenský ČTK potvrdil, Šindelářová argument o údajné ekonomické závislosti znalce na posudcích označila za zcela irelevantní, neopodstatněný, nedůvodný a "hraničící s nehorázností". "Označuje-li předsedkyně senátu takovou námitku za ‘hraničící s nehorázností’ a artikuluje-li úmysl soudu nijak se jí nezabývat a brát ji v potaz, místo, aby věcně odůvodnila, proč je námitka nedůvodná, vzniká podezření, zda i ona není vůči obžalovanému podjatá," stojí v námitce.

V souvislosti s údajným výrokem pro Týden.cz zase předsedkyně senátu podle dokumentu uvedla, že nebylo zjištěno, že by se týkal Vondráka. Vedle toho podotkla, že Vondrák by měl "pečlivěji volit vhodnost a odůvodněnost svých uplatněných podání". Vondrák v námitce uvedl, že soudci v demokratickém právním státě nepřísluší mimo jiné doporučovat obhajobě procesní postup.

Dokument se v rámci své argumentace o možné podjatosti Šindelářové dotkl mimo jiné i aktuálního dění kolem případu údajné korupce uvnitř VV. Obvodní soud pro Prahu 5 ve středu vyloučil přísedící kvůli jejím slovům pro Lidové noviny s tím, že rozhovor je "objektivně způsobilý založit důvodné pochybnosti" o její nepodjatosti.

"Jistě se nabízí srovnání s jinými trestními případy, kde byl vyloučen soudce, který při poradě přísedící instruoval větou, že odsouzený a jím navržení svědci jsou ‘jedna verbež’ (případ Jiřího Kajínka), anebo kdy byla přísedící – zatím nepravomocně – vyloučena proto, že v novinovém rozhovoru vyjádřila své znechucení z případu (věc obviněných Bárty a Škárky)," stojí v námitce, kterou podal Vondrák.

Námitka podjatosti proti soudkyni nepadla v procesu s lidmi, obžalovanými z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, poprvé. Hlavní líčení v kauze začalo v říjnu 2010. Vondrák namítal možnou podjatost již první předsedkyně senátu Věry Bártové. Ta se nakonec závěrem prosince 2010 z případu vyloučila. Kauzu pak dostal na starost tehdejší šéf obvodního soudu Libor Vávra, ten však poté zamířil do funkce místopředsedy Městského soudu v Praze. Novou předsedkyní trestního senátu je Šindelářová. Hlavní líčení je nařízeno na příští pondělí. Vzhledem ke změnám soudce se proces bude opakovat.

Obžaloba v případu popisuje čtyři skutky, všichni stíhaní vinu před soudem v minulosti vesměs odmítli. Jde například o údajné vylepování propagačních materiálů neonacistického Národního odporu (NO) nebo organizování a pořádání shromáždění, jehož účelem bylo podle obžaloby uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon