Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Neonacisté míří do Břeclavi na protiromskou demonstraci

18. dubna 2012
Čtení na 2 minuty

Extremistická Dělnická mládež uspořádá v neděli v Břeclavi protestní akci na podporu patnáctiletého chlapce, jehož o víkendu brutálně zbila trojice mužů, údajně Romů. Hoch skončil v kritickém stavu v nemocnici. Na akci, která vyvrcholí pochodem centrem města, se očekává účast až tisíce lidí. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eliška Windová.

Pochod je ohlášen v čase od 09:00 do 20:00. Začne u břeclavského hlavního železničního nádraží. "Oznamovatelé splnili zákonné požadavky k tomu, aby se akce mohla uskutečnit. K jejímu zákazu tedy zatím není důvod," uvedla mluvčí.

Dělnická mládež (DM) je odnoží radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Původně se měl konat protest za zcela jiných okolností. Chtěli jej uspořádat známí zbitého chlapce jako "Pochod za Peťu a naši bezpečnost".

Tak byla akce oznámena na sociální síti Facebook, kde pak účast na ní přislíbilo téměř tisíc lidí. Následně se v diskusích začalo řešit, kdo by se měl chopit uspořádání demonstrace. Následně ohlásila uspořádání protestu Dělnická mládež.

DSSS již útok na chlapce odsoudila. "Vzhledem k tomu, že se na nás obrací v souvislosti s touto kauzou velké množství občanů s žádostí o pomoc, je dělnická strana připravena podpořit všechny akce, které se na podporu zmláceného chlapce uskuteční," řekl dnes ČTK její místopředseda Jiří Štěpánek. Zbití hocha odsoudily i četné romské organizace.

Mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová dnes ČTK řekla, že policie okolnosti ohledně protestu sleduje a v souvislosti s nedělní akcí přijme přiměřená bezpečnostní opatření. Před tím, aby se akce nezvrhla v protiromskou demonstraci, varoval v úterý starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD). Útočníky ale označil za "lidské bestie", které musí být dopadeny.

Chlapce v neděli večer napadla trojice mužů, podle jeho slov tmavé pleti. Jeden z nich ho prý požádal o cigaretu. Když řekl, že nemá, muži jej brutálně zbili. Hoch zatelefonoval matce, která jej odvezla do nemocnice. Napadený musel být neprodleně operován. Lékaři mu odebrali ledvinu. Má poškozená i játra. Jeho matka médiím řekla, že útočníkům nešlo o peníze, protože synovi nic nevzali, ale chtěli si údajně jen vybít zlost. Mužům hrozí až deset let vězení.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon